Как да се откажете от пушенето лесно и лесно

Отказ от цигари

Рано или късно почти всеки пушач стига до заключението, че е време да напусне този бизнес.

Причините могат да бъдат най-различни: репресиите започнаха на работа и дори през зимата трябва да бягате да пушите навън; здравето започна да играе шеги - атаките на сутрешната кашлица са подозрително продължителни; външният вид оставя много да се желае - кожата изсъхва, пръстите пожълтяват, миризмата от косата и от устата е толкова отвратителна . . . Има много варианти и всеки има своя.

Не всеки обаче успява да реализира една обща идея на практика и не веднага пристрастяването към никотина не преминава лесно. В същото време лекарите единодушно твърдят, че преобладаващата част от пушачите са в състояние да се откажат сами, че физическата зависимост от никотина е в пъти по-малка, отколкото от алкохола или наркотиците. Това е първата трудност.

И втората трудност се крие във факта, че методите и средствата, които веднъж завинаги обещават да се отърват от пристрастяването към тютюн, са наводнено море и дори човек, обучен в наркоманията, не може веднага да се ориентира в него. Изборът е такъв, че очите текат нагоре, сълзите започват в главата и ръцете автоматично вадят друга цигара от кутията.

Нека се опитаме да разберем как лесно да се откажем от пушенето?

Три източника и три компонента

Цялата маса от методи за избавяне от пристрастяването към тютюна може да бъде разделена на три широки категории.

Първа групаметоди, основани на терапевтично внушение в най-широкия смисъл на думата.

Втора група- свързани с рефлексотерапията (акупунктура, електропунктура, моксибусия, акупресура и др. ).

INтрета групавключва различни лекарства, както заместители на никотина, така и различни други, позволяващи на тялото по-лесно и бързо да преодолее синдрома на отнемане на никотина.

Най-често специалистите създават свои собствени, авторски техники, комбинирани от методите и на трите групи. Нещо повече, майсторите на своя занаят създават „коктейл" за всеки конкретен пациент.

Единственото нещо, с което повечето лекари са съгласни, е, че трябва веднага да се откажете от пушенето. Само 30 минути след последното вдишване, концентрацията на никотин в кръвта спада и ако издържите този момент, физическата нужда от следващата "доза" ще изчезне само за три дни.

Всеки с вкуса си

Ако обаче всичко беше толкова просто, около нас щеше да има нищожни пушачи. Това означава, че всичко не е толкова просто. И наистина, пристрастяването към цигарите е много, много индивидуално. Нека се опитаме да разберем кой пуши и по какви причини и как да действаме, за да се отървем от този навик.

Нервен

Този човек пуши, за да се успокои, да събере мислите си, да се събере. Често пуши в леглото през нощта. Най-често се характеризира с експлозивни или просто интензивни емоции, повечето от които са негативни. Холерик, меланхолик или зловеща смес от двете. В същото време може да е необикновена, креативна личност.

Какво да правя?Тук определено имате нужда от лекар и съвсем индивидуалния "коктейл", който трябва внимателно да подберете, като проверите всички съставки. Възможно е да се наложи медицинска корекция - поне успокоителни. И, разбира се, ще трябва да се откажем от алкохола, защото в нашето тяло цигарите и алкохолът са свързани, така да се каже, на генетично ниво и за този тип личност може да се превърне чаша вино или чаша водка онзи „спусък", който ще стартира обичайната и напълно автоматична програма от действия (цигара - запалка - бутер). Човекът може дори да не забележи отначало, че отново пуши.

Прагматик

Цигарата за него е просто форма на релаксация. Той се радва на процеса, често пуши пури, пурети или лула, които са здраво прикрепени към изображението - не забравяйте Чърчил или неговия сънародник Шерлок Холмс. За един прагматик е важен ритуалният компонент - да речем, следобедно кафе и цигари, или пура и коняк. Най-често това е сангвиничен човек, волеви и решителен, надарен с определена сила: бизнесмен или политик.

Какво да правя?Тук лекарите нямат какво да правят. За такива хора те често са единственият авторитет; мнението на другите, включително лекарите, не играе решаваща роля за тях. Нито хипнозата, нито иглите, нито психотерапията ще работят в този случай, защото човек е свикнал да вярва само в себе си. И той ще може да се откаже от пушенето само ако самият той вземе такова решение. Например хоби с висока физическа активност (планинско колело, алпинизъм, рафтинг по планински реки и т. н. ) може да го подтикне към такава стъпка.

Зависим

Той не получава особено удоволствие от пушенето. За наркоман това е начин на комуникация. Започва да пуши за компанията и то в много ранна възраст. На работа той не пропуска нито една почивка за дим и не защото иска да пуши, а защото е необходимо.

Какво да правя?Такъв човек сам никога няма да се откаже от цигарите. Ще се изисква много дълъг курс на психотерапия и психологическа рехабилитация (процесът може да отнеме няколко години). Поддава се добре на хипноза, реагира на всички „истории на ужасите" за тютюнопушенето, идеалната целева аудитория за антитютюнова (социална) реклама.

Влюбен

И влюбеният безкористно, до писъка на прасе. В цигара, разбира се. Той обича пушенето, въвлечен е в редиците на пушачите почти от първото вдишване. За тях е важен антуражът - красиви запалки, лъскави опаковки, различни аксесоари. В преобладаващото мнозинство от случаите такива хора се оказват кинестетични - тоест възприемат света около тях чрез тактилни усещания, трябва да докосват, пипат, извиват всичко в ръцете си.

Какво да правя?Можете да принудите такъв човек да се откаже от пушенето с пистолет или друга заплаха за живота и здравето. Лекарствата, които причиняват пристъпи на гадене по време на пушене, физиотерапия, акупресура, акупунктура - т. е. излагане чрез допир - могат да помогнат. Много е важно да се даде някакъв заместител на цигарите - поне игрална конзола, поне най-новата „фантазия", наистина не искам мобилен телефон, поне PDA със стилус, поне някакво хоби което изисква ръчна работа. В противен случай такъв човек ще се върне отново към цигарите, особено ако работата му е свързана със срещи и дълго седене на офисната маса - това е ад за кинестетика.

"Извинения"

Номер 1. Класическото женско „извинение" - не искам да се отказвам от тютюнопушенето, защото се страхувам да не напълнея

Всъщност много хора, които са се отказали от цигарите, започват да се замъгляват точно пред очите ни. Но отказването от тютюнопушенето няма нищо общо. Просто с времето чувствителността на вкусовите рецептори в устата се възстановява и дори най-обикновената храна започва да изглежда божествено вкусна. Как мога да устоя? Така започва повишената абсорбция на всички вкусни на достъпа.

Възможно ли е да се избегне увеличаване на теглото? Разбира се. Просто трябва постоянно да държите пресни плодове и зеленчуци в къщата и именно с тях утолявате жаждата си за нови вкусови усещания. Киселите плодове като червените боровинки са особено добри по този въпрос, само през зимата е доста проблематично да го намерите. На някои хора им помага малка бутилка обикновена минерална вода, която постоянно носят със себе си. Имаше желание да пушите или да отидете на сергия за торта - те спряха, изпиха няколко глътки и можете да продължите.

Номер 2. "Извинение" за особено напреднали потребители: пушенето помага да се предпазим от болестта на Паркинсон

Всъщност имаше такова проучване на американски учени. Те дори предположиха, че тютюнът съдържа някакъв невропротективен агент. Досега не успяхме да го отделим. Да, и той не се предлага в чиста форма, а във фирма с четири хиляди други компонента на тютюневия дим, например с цианиди, бензпирени, амоняк, кадмий и други несъмнено вредни вещества. Така че защитният ефект, ако е налице, се отрича от рисковете от развитие на цял куп заболявания.

Но има ли смисъл?

Начинът, по който тялото на пушача реагира на отказването от тютюна, зависи от здравословното състояние, възрастта и най-важното от етапа, на който така нареченият никотинов синдром човек се отказва от пушенето. И все пак, ако се откажете от тютюнопушенето, без да „пушите" до фатални и нелечими заболявания, тялото с течение на времето независимо се отървава от последиците от отравянето си с отровите на тютюневия дим.

Проучванията показват, че патологичните промени в дихателната система, например, причинени от отравяне с продукти от изгарянето на тютюн, се компенсират средно в рамките на една година, след като човек се откаже от пушенето. И други показатели постепенно се връщат към нормалното.

Така че, ако успеете сами да се откажете от цигарите, чудесно. Е, ако не се получи, трябва да се свържете със специалисти, нарколози, психотерапевти. Желателно е, според препоръките на техните приятели, колеги, виртуални познати, които са били лекувани. И всичко със сигурност ще се получи.