Как да се откажете от пушенето бързо, лесно и завинаги

Отказването от тютюнопушенето е лесно. Ако разберете какво точно печели даден пушач и какво губи с навика си, е много по-лесно да изберете най-ефективния начин да се откажете от тютюнопушенето завинаги. Следователно, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете собствената си мотивация за пушене. След това е време да преминем към добре познатите психологически, терапевтични и народни методи, които са помогнали на не един никотинозависим.

начини за отказване от тютюнопушенето

Защо пушите?

За да се откажете от лошия навик, трябва да разберете причините за неговото съществуване. Повечето хора започват да пушат в тийнейджърските си години. Желанието да изглеждат като възрастен насърчава тийнейджърите да извършват „възрастни" действия, включително пиене и пушене. Когато максимализмът премине, не става толкова лесно да се откажете от навика: тялото е зависимо и животът без цигари вече не е възможен.

Подобна ситуация възниква, когато човек влезе в нов екип. Стресът от новата среда ще бъде допълнен от факта, че чрез установяване на контакт с другите хората могат да възприемат чуждите навици и да се адаптират към общия начин на живот в обществото. Подобен механизъм за развитие на зависимост е свързан с желанието да се присъедините към екипа и да се почувствате включени в работата. Това може да започне с опит да прави компания на пушачите и пасивно пушене, създавайки предразположение.

Има психологически и физиологични зависимости към тютюнопушенето. На етапа на психологически навик отказването от тютюнопушенето е лесно, тъй като човек всъщност не е пристрастен към него, а само се уверява в положителния ефект от пушенето на цигари. Ако физиологичната се е присъединила към тази форма на зависимост, тогава тялото също ще трябва да се бори с лошия навик.

Откъде да започна?

Правилното отношение ще направи спирането на тютюнопушенето най-безболезнено.

Като начало трябва да изхвърлите всички останали смеси за пушене и цигари. След като решението да се откажете от навика е взето, решителното отхвърляне помага да се отървете от него. Аксесоари за пушене, като мундщуци, лули, табакери, пепелници и дори запалки, отиват в кошчето без никакво съжаление. „Джурният" пакет също хвърчи в кошчето, за да не изкушава отново с присъствието си.

Често отказващите пушачи нямат силата на волята да се откажат за 1 ден; желанието за пушене е по-силно от способността да забравите за обичайния атрибут на живота. В тази ситуация е подходящ друг метод с постепенно ограничаване на броя на изпушените цигари. Трябва да изчислите колко обикновено се пуши на ден. През първите няколко дни трябва да намалите броя им с едно и така нататък, докато стане възможно да издържите цял ден без цигара. Когато нуждата от пушене стане минимална, можете спокойно да изхвърлите всички принадлежности за пушене - сега ще има достатъчно сила на волята за това.

Друг ефективен начин е да замените редовното пушене с използването на електронна цигара или вейп. Съставите за тези устройства включват по-ниска доза никотин, отколкото в цигара. В този случай обаче си струва ясно да ограничите времето за тяхното използване, тъй като за разлика от обикновената цигара няма ясно определен период на употреба.

Как да не се счупи?

Забравянето за тютюнопушенето често се предотвратява от навика на самия организъм към никотина. Първоначално това вещество се произвежда независимо от чернодробните клетки в минимални дози. Когато приемът му отвън започне да надвишава дозите, необходими за клетките, черният дроб спира производството му като ненужно. Това е мястото, където човек има „пауза". Всеки период преди появата на „счупване" е индивидуален. Това се дължи на различната сила на цигарите и пушенето. При кратък опит максималното желание за възобновяване на навика се появява през първите 2-4 дни и изчезва почти веднага поради началото на черния дроб. Ако опитът е значителен и цигарите са били със средна сила и по-висока, тогава този период може да се забави до няколко седмици. В този случай спирането на тютюнопушенето трябва да става постепенно, за да не се причинява стрес за тялото.

Пушенето често върви ръка за ръка с други човешки навици. Такива действия могат на рефлексно ниво да доведат до срив и увеличаване на нуждата от цигари. Следователно отхвърлянето им трябва да бъде придружено от промяна в ежедневните „обичаи". Най-добре е да направите леко пристрастие към здравословен начин на живот: пийте вода и сокове вместо сода и кафе, правете лека физическа активност.

Медицински препарати

Ако не сте успели да спрете сами да пушите, тогава трябва да започнете да приемате специални лекарства, които намаляват желанието за пушене. Сред тях са следните форми:

  • мазилки;
  • спрейове;
  • хапчета.

Пластирите могат да се залепят на всяка част от тялото, така че никой да не се досети за наличието им. Тяхното действие се основава на въвеждането на малки дози никотин в човешкото тяло. Жаждата за приемането му отвън изчезва и черният дроб постепенно започва да произвежда липсващия обем. Трудността при използването на тези пластири се крие в честата невъзможност човек да се ограничи до един на ден, което води до тяхната постоянна смяна и увеличаване на дозите на никотина над допустимите.

Има два вида спрейове за спиране на тютюнопушенето: съдържащи никотин и нежелателни за никотин. В първия случай ефектът от спрея е подобен на използването на пластир и води до същите проблеми. Вторият тип спрей работи по различен механизъм. Те съдържат само етерични масла и билкови тинктури, които при попадане в дихателните пътища обгръщат лигавицата. Ако след употребата на лекарството човек изпуши цигара, никотинът ще реагира с маслата, което ще причини интоксикация с пристъпи на гадене, замаяност и общо неразположение. Резултатът ще направи пушенето на цигара непоносимо.

Таблетките действат на принципа на развитие на отвращение към тютюнопушенето, но за разлика от спрейовете, необходимите вещества навлизат в кръвния поток, където реагират с никотина.

Народни методи

Лекарствената терапия за пристрастяване към никотин не се препоръчва за всички. По правило хората с кратък опит в тютюнопушенето могат да постигнат най-добър ефект. Дългогодишните пушачи изпитват много странични ефекти, които само им пречат да се откажат от тютюнопушенето. В този случай се препоръчва използването на методи на традиционна медицина, които се основават на използването на естествени продукти и не предизвикват обширни странични ефекти.

  • Билкова колекция. Смес от исландски мъх, хвощ, пикулник, хриле, коприва и планинар (по 1 чаена лъжичка от всяка съставка) се изсипва в 500 мл вряща вода, запарва се 10 минути, настоява един час и се прецежда през марля. Използвайте инфузията трябва да бъде 100 ml три пъти на ден след хранене.
  • Антиникотинов чай.Счукват се корените на обикновена цикория, валериана лекарствена, листа от коприва, мента и уханна рута. Към получената колекция се добавя една чаена лъжичка листен чай и се залива с 500 мл вряща вода. Колекцията се влива в продължение на един час, след което се филтрира. Трябва да се приема по 130 ml 2-3 пъти на ден.
  • Овесени ядки. Две супени лъжици овесени зърна се заливат с чаша вряла вода, след това се варят 5 минути и се настояват за един час. Приемайте отвара след прецеждане по 100 мл три пъти на ден преди хранене.
  • Корени от каламус. Нарежете двегодишно клонче от птича череша на парчета от 5 мм. Дъвчете и плюйте всеки път, когато ви се прииска да пушите. Ефектът настъпва 10-12 дни след началото на употребата.
  • Инфузия за изплакване на устата. За да се приготви запарката, натрошените коренища на серпентина се заливат с чаша вряла вода и се настояват за 50 минути. Изплакнете устата си всеки ден сутрин след хранене. Можете да използвате и разтвор на сода за изплакване (една супена лъжица сода в чаша вода).

Курсът на лечение с народни средства във всички случаи (с изключение на използването на корени от аир) е 1 месец.

Заключение

Пушенето е доста често срещан лош навик в съвременното общество, поради което не е толкова лесно да се откажете от него. Трябва да се разбере, че е малко вероятно да забравите напълно за това, въпреки всички съвети, за един ден. Опитът, натрупан през годините, няма да изчезне толкова бързо. За щастие има много възможности за решаване на проблема и от цялото разнообразие от предложения определено ще можете да изберете най-добрия и ефективен начин, който ще ви помогне конкретно.