Как да откажете цигарите правилно: рязко или постепенно

Осъзнавайки вредата за здравето - за себе си и околните, любителите на цигарите мислят за пълно отказване от пушенето. Както внезапният отказ, така и постепенният отказ могат да бъдат ефективни.

спиране на тютюнопушенето

"Бавен път"

Това означава да пушите все по-малко цигари всеки ден, докато броят им достигне нула. Този метод намалява вероятността от развитие на симптоми на отнемане - „синдром на отнемане", който заплашва с опасни симптоми.

Ако човек пуши много и внезапно спира, може да изпита изпотяване, студени тръпки, лошо храносмилане, повръщане, главоболие и мускулни болки. В някои случаи оттеглянето води до кома и това вече е заплаха за живота.

Постепенното намаляване обаче също не осигурява сто процента от симптомите на отнемане. Симптомите на отнемане могат да продължат по-дълго, въпреки че ще бъдат по-малко тежки.

Ето защо, преди да се откажете от пушенето „бавно", трябва да си направите план. За предпочитане заедно с лекар. Той предписва как точно ще се намали броят на цигарите, на кой ден ще настъпи пълен отказ. Необходимо е да се запишат спомагателни методи в графика: специални никотинови пластири, дъвки - кой какво харесва повече.

Трябва предварително да помислите за диетата: какво да правите с нарастващия апетит. Трябва да има план, в случай че наистина искате да пушите или ако приятелите ви ви предложат цигара. Ами ако възникне стресова ситуация? Спирането на цигарите е важна част от стратегията.

Експертите дават още няколко съвета за тези, които напускат постепенно:

  • вместо да започнете деня с пушене, изчакайте първата пауза на работа - и започнете да броите;
  • ако пушите в колата, имайте само една цигара под ръка;
  • когато дойде X-day - прекарайте го без цигари, не го прехвърляйте на "утре", в противен случай целият план ще отиде на умните;
  • ако все пак залитате и пушите повече - не се отчайвайте, продължете да се придържате към плана и да се върнете на правия път.
тялото понася по-лесно бавното отказване от тютюнопушенето

„Бърз път"

Това означава, че трябва незабавно да спрете да пушите и да не посягате към „последната" цигара. Предимството на метода е, че времето се съкращава и симптомите на отнемане не се удължават.

Но има и огромен недостатък: „синдромът на отнемане" може да бъде толкова силен, че човек да изпитва огромни физически страдания. Както бе споменато по-горе, до кома. И те могат да продължат от няколко дни до няколко седмици.

Онези, които обаче решават драматично да се откажат, се „спасяват" от въздържанието с никотинови лепенки и лекарства с рецепта. Тоест, по-добре е да не вземате такива решения без специалист.

Но ако всичко върви добре, едва ли ще искате да се върнете към пушенето и отново болезнено да се откажете.

Съвети за любителите на „преките пътища":

  • ден преди пълното рязко изоставяне на цигарите, изхвърлете от къщата всичко, което напомня за никотинова зависимост, до красиви пепелници и колекционни запалки;
  • не скривайте пакета в килера „за всеки случай";
  • перете дрехи, завеси, почиствайте мебели, вземете кола на химическо чистене - така че дори миризмата на цигари да не остане.
  • ако приемате специални лекарства по препоръка на лекар, закупете ги предварително, за да не се налага спешно да търсите глад.
човек е по-трудно да понесе рязко спиране на тютюнопушенето

И така, кой метод е по-добър?

Проучване от 2017 г. установи, че пушачите, които са избрали да се откажат от пушенето, са били по-успешни в стремежа си. Техният процент е 22%. Тези, които пушат все по-малко и по-малко цигари всеки ден, имат само 15, 5% успех. И двете групи са използвали никотинови пластири и са били наблюдавани от лекарите.

Изследователите подчертават, че не е толкова важно кой метод избира човек, основното е неговото желание, решителност и готовност да се откажат от тютюнопушенето завинаги.