Как пушенето вреди на здравето ви?

Пушенето е вредно за здравето – това твърдение отдавна е признато за факт както от специалисти, така и от лаици. Особено опасно е, когато алкохолът се консумира заедно с тютюнопушенето, което значително влошава всички патогенни фактори. Викът "Пушенето е вредно за вашето здраве! "се превърна в призив за борба с този лош навик в много страни по света. Досега обаче доклади от различни места показват, че тютюнопушенето остава световен проблем.

снимка на цигара убива човек

Каква е опасността от тютюнопушенето?

Каква вреда носи навикът? Какъв е ефектът от тютюнопушенето върху човешкото здраве? Вредата от тютюнопушенето на първо място е свързана с много опасни канцерогени, които се съдържат в тютюневия катран, който се образува при тлеенето на тютюна. Средно пушач вдишва до 6-8 g такъв катран на всеки 100 g изгорял тютюн. С този процес се изчислява, че пушенето на 20 цигари на ден е еквивалентно на въвеждането на до 750 g тютюнев катран в тялото ви годишно.

В състава на тютюневия катран са открити повече от 250 различни химични компонента, които не само имат вредно въздействие върху редица вътрешни органи, но и принадлежат към категорията на канцерогените и се отделят много слабо от тялото, като постепенно се натрупват в него. . Катранът съдържа канцероген, така наречената първа категория на опасност - бензпирен, както и бензантрацен и други смоли, които могат да провокират злокачествен процес. Трябва също да се отбележи, че алкохолът значително засилва разрушителния ефект на тютюна.

Фактът, че пушенето е вредно за здравето, може спокойно да се каже, като се разгледа списъкът на компонентите на тютюневия дим. Всяка цигара съдържа средно около 6-7 mg никотин, което при навика на пушач да изпуши кутия цигари, води до консумация на около 125-140 mg никотин на ден. В състава на тютюневия дим се забелязват директно токсични вещества: въглероден окис, циановодородна киселина, арсен, цианиди. Каква вреда причиняват, дори не можете да кажете: това е директно отравяне на тялото. В допълнение, вредата от тютюнопушенето се причинява от наличието на такива опасни съставки (в допълнение към тези канцерогени): хризен, нитрозамини, радиоактивни елементи (полоний), тежки метали.

Многобройни проучвания недвусмислено доказват, че човек, който пуши, подкопава не само здравето си. Тютюнопушенето също носи голяма вреда на хората, които са близки до любителя на тютюна. Установено е, че така нареченото пасивно пушене принуждава човек да вдишва до 70% от тютюневия дим, ако се намира близо до пушач в затворено помещение. Пасивното пушене е особено опасно за деца, бременни жени, възрастни хора, хора с хронични заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система.

Какви са ефектите на вредните вещества

Опасните компоненти на тютюневия катран, поотделно и заедно, имат разрушителен ефект върху много системи за поддържане на живота, докато алкохолът засилва този ефект многократно. Един от най-опасните компоненти на почти всеки тютюн е радиоактивният полоний-210, който активно се абсорбира от листата на растението от въздуха по време на процеса на отглеждане.

При тютюнопушенето се нарушават метаболитните процеси, а един от виновниците за това е въглеродният оксид, т. е. въглероден окис. Веднъж попаднал в кръвта, това вещество свързва хемоглобина, за да образува карбоксихемоглобин и тъй като не е в състояние да пренася кислород, дишането на кислород в тъканите се нарушава. Защо пушенето е опасно? Вече защото човек, изпушвайки кутия цигари, въвежда повече от 300 ml въглероден оксид в тялото, което повишава нивото на свързания хемоглобин в кръвта с 6-8%. Така пушачът принуждава всички органи да бъдат в режим на постоянен кислороден глад. Ако към това се добави алкохол, тогава картината става абсолютно критична за здравето.

Увреждане на дихателната система

ефектите на никотина върху белите дробове

Човешката дихателна система е първата, която възприема цялата негативност от тютюнопушенето. Не е изненадващо, че статистиката показва развитието на рак на белия дроб и туберкулоза при заклетите пушачи десет пъти по-често, отколкото при непушачите. Огромна вреда за дихателната система вече се причинява от преминаването на дим през дихателните пътища. Постоянно има дразнене и възпалителна реакция на лигавиците на назофаринкса, гърлото, бронхите, трахеята, алвеолите на белите дробове. При такива условия логично изглеждат хроничните заболявания като бронхит и астма, които са характерни за пушачите.

Специфична хронична кашлица става ясен признак на пушачи. Понякога този симптом става изтощителен и интензивен. Проучванията доказват наличието на пряка зависимост на злокачествените тумори на устните, трахеята, ларинкса от броя на изпушените цигари.

Стомашно-чревна лезия

болки в корема поради вредното въздействие на тютюнопушенето

Никотинът и редица други съставки в тютюневия катран причиняват сериозни храносмилателни разстройства.

Установено е, че пептичната язва на стомаха и дванадесетопръстника често се провокира от тютюнопушенето, особено тютюнопушенето на празен стомах.

Патологиите имат обясним механизъм. По време на тютюнопушенето стомашните съдове са подложени на спазми и при често подобно явление се нарушава снабдяването на тъканите с кислород и хранителни вещества. В резултат на това се нарушава секреторната функция на производството на стомашен сок. Секреторната дисфункция причинява гастрит, който често се превръща в пептична язва.

Въздействие върху сърдечно-съдовата система

Поражението на сърдечно-съдовата система с прекомерно пристрастяване към тютюна е резултат от промяна в нервния и хуморалния контрол на системата. Никотинът и въглеродният оксид имат особено значим ефект върху появата на нарушения. Никотинът повишава кръвното налягане, като свива кръвоносните съдове. Освен това, в резултат на ефекта на никотина върху жлезите с вътрешна секреция, производството на биологично активни компоненти се увеличава, което води до стесняване на артериите, които осигуряват кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците.

Степента на опасност от излагане на тютюнопушене се увеличава по време на физическо или психологическо претоварване. Проучванията показват, че всяка изпушена цигара повишава нивата на кортикостероиди, епинефрин и норадреналин в кръвта, което допълнително увеличава свиването на сърдечния мускул, увеличавайки претоварването на сърцето. Сърдечната честота на пушачите е значително по-висока от тази на непушачите. В резултат на активно пушене човек развива ангина пекторис и коронарна болест на сърцето. Рискът от инфаркт на миокарда се увеличава няколко пъти.

Многобройни проучвания, проведени в различни страни, установиха, че активното пушене допринася за развитието на такива патологии:

сърцето и ефекта на никотина върху тялото
 • онкологични заболявания на различни органи, особено рак на белите дробове и стомаха;
 • инфаркт на миокарда;
 • удар;
 • белодробен тромбоемболизъм;
 • атеросклероза;
 • очни патологии;
 • загуба на слуха и глухота;
 • ендартериит;
 • мъжко и женско безплодие;
 • импотентност;
 • белодробен емфизем;
 • пневмония;
 • хроничен бронхит;
 • патология на храносмилателната система;
 • проблеми със зъбите;
 • наследствени аномалии, предавани на деца.