Ефективни начини за отказване от тютюнопушенето

Към днешна дата има доста голямо разнообразие от начини, които могат да ви помогнат да се откажете от тютюнопушенето завинаги. В тази връзка изборът на метод за лечение на никотиновата зависимост е доста прост. Въпросът е колко е ефективен. В този случай прегледите за един или друг метод на лечение „работят" много добре.

да се откаже от пушенето

Не винаги лекарствата помагат да се откажете от тютюнопушенето. Много хора успяват сами да се справят с никотиновата зависимост. Основната задача в същото време остава да устоим на изкушението в даден момент да се върнем към тютюнопушенето. Как да изберем единствения начин да откажете пушенето завинаги? Преди да се даде предпочитание на който и да е метод на лечение, е много важно да се проучат основните характеристики на всеки от тях. Начините за отказване от тютюнопушенето, които са идеални за домашни условия, се състоят от няколко основни точки. На първо място, това е фактор на психологическа нагласа и готовност за започване на нов здравословен начин на живот, в който цигарите вече нямат място.

Какво да направите, ако искате да пушите?

Струва си да се отбележи, че независимо какъв метод за лечение на никотинова зависимост сте избрали, този елемент трябва да бъде основната неразделна част от живота ви. Съзнателното желание на човек да се откаже от тютюнопушенето е половината от успеха. Следващата стъпка е да намалите броя на цигарите, консумирани на ден. Необходимо е да вземете желанията си под строг контрол, мисълта „Аз не пуша" трябва постоянно да присъства в ума.

Ако имате желание да пушите, трябва да направите психически анализ на текущата ситуация. Отличен метод, който може да потисне мислите за цигари, е използването на специални никотинови пластири, дъвки и бонбони. В допълнение, храни като плодове, семена или, например, ситно нарязани зеленчуци, могат да помогнат за отказване от тютюнопушенето. Основният принцип в този случай е монотонен процес, подобен на пушенето.

10 начина да откажете пушенето

  1. Метод за отказване от тютюнопушенето с помощта на никотинови пластири и дъвки. С помощта на тези средства тялото на пушача постепенно се отбива от никотиновата зависимост. Методът е идеален за тези, които са си поставили за цел сами да се откажат от тютюнопушенето, но периодът на отделяне на никотина от тялото е доста труден за понасяне. Недостатъкът на такива методи е известно време, което ще е необходимо, за да се отбият сега от самите никотинови заместители.
  2. Метод на лечение чрез хипноза или кодиране. Това е може би единственият начин бързо да се откажете от пушенето веднъж завинаги, който не е официално одобрен. Този метод на лечение включва психологическото внушение на пушача за отвращение към тютюнопушенето. В този случай пациентът често се въвежда в хипнотичен транс. В някои случаи не е възможно да се откажете от тютюнопушенето след определен брой сесии, след което се препоръчва курсът на лечение да се повтори.
  3. Акупунктура (акупунктура) като начин за борба с тютюнопушенето. Както знаете, този метод за лечение на различни заболявания съществува от дълго време. Това важи и за лошите навици, причиняващи болести. Като забива специални игли в правилните точки на тялото, специалистът по този начин потиска желанието за пушене у пациента. В повечето случаи 1-5 сесии са достатъчни, за да се откажете от тютюнопушенето.
  4. Истинският начин да се откажете от тютюнопушенето е чрез упорита работа. Според психолозите в състояние на постоянен стрес, свързан с работата, броят на изпушените цигари през деня забележимо намалява. Във връзка с най-натоварения график не остава време за постоянни прекъсвания за дим. За да постигнете максимален ефект в целта си да се откажете от тютюнопушенето ще помогне на работното място, където пушенето е забранено.
  5. Спортът като лечение на никотиновата зависимост. За хората, които са свикнали с активен начин на живот, метод, който заменя пушенето с някакъв вид спорт е отличен. С помощта на редовна и умерена физическа активност човек изпитва усещане за удоволствие. Това състояние значително улеснява понасянето на борбата с никотиновата зависимост. Като се съсредоточите върху спорта, можете да се откажете от пушенето, без да използвате нови лекарства.
  6. Дейностите на открито като чудесен начин за борба с никотиновата зависимост. Скитайки из джунглата, покоряване на върха на непревземаема планина, каране на каяк, можете да прекарате една приятна и в същото време полезна почивка. В кръга на екипа за непушачи имате всички шансове да откажете цигарите. Благодарение на твърдия режим в този случай няма да имате време за прекъсване на дим. Така след няколко дни можете да забравите за никотина веднъж завинаги.
  7. Най-сигурният начин да се откажете от тютюнопушенето е с помощта на книгата на Алън Кар. Към днешна дата новите методи, които могат да се отърват от никотиновата зависимост, са доста актуални. Една от тях е книгата на Алън Кар, наречена Лесният начин за отказване от тютюнопушенето. Четенето, докато участвате във виртуални групи за поддръжка (което е особено привлекателно за тези, които бързо се отегчават от простото четене) ще ви помогне с аудиокнига. Между другото, съдържанието на книгата на Алън Кар е малко. Този метод може да помогне само на онези, които абсолютно уверено са си поставили за цел сами да се откажат от тютюнопушенето.
  8. Самотата ще ви помогне да се откажете от пушенето. Мнозина, които са изпитали този метод сами, твърдят, че той наистина работи. След като се пенсионира някъде в пустинята, човек получава отлична възможност не само да подобри здравето си, но и да „подреди нещата" в мислите си. Много е добре най-близкият магазин да е на 50 километра от мястото, където сте се установили.
  9. Има начини, които не могат да се нарекат стандартни. Често хората, страдащи от тази или онази зависимост, се обръщат за помощ към лечители. Техните неортодоксални лечения също могат да направят разлика в спирането ви от желанието за пушене. Основното условие при това, както и при всеки друг метод на лечение, е вярата в собствените сили и желанието да се откаже от тютюнопушенето.
  10. Подкрепа на близките. Като кажете на вашето семейство, приятели и колеги за целта си да спрете цигарите, вие поне ще сте сигурни, че никой няма да ви предложи почивка за пушене. Близките хора от своя страна са в състояние да ви осигурят подкрепа, която не е излишна в този случай и да ви попречат да се откъснете в даден момент.

Причини, поради които хората се връщат към тютюнопушенето

По навик пушачите посягат към цигара, когато се сблъскат с някаква нервна ситуация. Това е точно моментът, който може да ви обърка. Много често хората, които се отказват от тютюнопушенето, си позволяват да се отпуснат с помощта на никотина, приемайки състоянието на повишена нервност като аргумент.

Физическото пристрастяване към никотина не е основната причина, която може да подтикне връщането на лош навик. Основният проблем е психологическата зависимост от тютюнопушенето. Отчасти това са обичайните почивки или по-скоро между ежедневните дейности.

Как да изберем истински начин да се отървем от никотиновата зависимост?

Намирането на единствения начин да откажете цигарите завинаги е невъзможно, ако нямате поставена цел за себе си. Ако имате напълно съзнателно желание да се преборите със зависимостта, намирането на ефективен начин е много по-лесно. Без сериозно отношение към идеята си, дори най-ефективните методи не са в състояние да помогнат да се отървете от пристрастяването.

Отдавайки предпочитание на един от голямото разнообразие от начини за борба с тютюнопушенето, можете да го допълните с народни методи, които включват специални чайове, отвари и запарки, всякакви хранителни добавки и др. Можете да комбинирате всеки от съвременните методи, които получавате отървете се от желанието за пушене с комплексната психологическа терапия. Така ще ви бъде по-лесно да се справите с психологическата зависимост от никотина. Освен това ще придобиете чувство на увереност и ще забравите за чувството на потисничество.

Трябва да се помни, че най-честата грешка, която много хора правят, когато се откажат от тютюнопушенето, е да премахнат само физическото желание за никотин. Единственият начин да се откажете от тютюнопушенето завинаги обаче е да преодолеете психологическата зависимост към цигарите. Ако това не се направи, тогава рано или късно човек ще се върне към лош навик.

Основното нещо е да запомните здравето

Отказвайки цигарите, вие понижавате кръвното си налягане, както и сърдечната честота. Нивото на въглероден окис, съдържащо се в кръвта на човек, се нормализира още в първия ден, прекаран без цигари. С помощта на много факти за опасностите от никотина за тялото, можете да си правите бележки (например върху стикери) и да ги окачите из целия апартамент.