С какво да замените цигарите, когато се откажете от пушенето?

Отказването от навика за съкращаване на живота е много по-лесно, ако има алтернатива на цигарите. Психосоматичната зависимост, която се появява при пушач, е трудна за лечение. Но ако има силна мотивация, възвишена цел, заради която си струва да се откажете от тютюна завинаги, тогава за всеки, който реши да следва този път до края, ще има достоен заместител на опасно хоби.

ден за отказване от тютюнопушенето

Известно е, че природата не обича празнотата, така че е важно да направите правилния избор, без да губите енергия напразно, променяйки една зависимост в друга. Съветите на специалист, семейство, приятели и собствен опит ще ви помогнат в това.

Заместители на цигари

Всъщност, с цялото разнообразие от заместители на тютюна, всички те могат да бъдат разделени на две части: търговски и народни.

Първите се опитват да изневерят навика. Те маскират желанието за изпушване на цигара с ритуални действия. Това са: фиктивни цигари, лишени от никотин, вейпове, анти-никотинови лекарства, броеници, накрая.

Вторите са заместители. Те предлагат всичко, което спира любовта, в неограничени количества като компенсация за глада за никотин.

Това са: торта, шоколад, любими кисели краставички и конфитюри, семена, чипс, хамбургер и много други. Храна, с една дума. Вкусно, но точно това отвлича вниманието от алкалоида на нощницата. Разбира се, и тези, и другите имат право на съществуване, но за да не промените „усукването за сапун", имате нужда от консултация с нарколог, здравен скрининг, сърдечен разговор с психолог. И едва тогава изборът на самата алтернатива, която ще донесе комфорт, психологически мир, ще ви помогне да останете завинаги безразлични към вкуса и миризмата на тютюна.

Близалки и дъвки

Ако процесът на раздяла с цигара е оставен на произвола, пациентите преди всичко си спомнят за съществуването на таблетки за смучене против тютюнопушенето и дъвки. Спонтанното решение е спонтанен избор. Крайният резултат е нула. Всичко изглежда съвсем невинно и логиката е желязна: искам да пуша, вместо тютюнев продукт - карамел. По-просто, изглежда. Но не е така.

Наистина, смученето на бонбони помага. Те действат върху нервните рецептори на устната лигавица и ги заблуждават, замествайки пиридиновата отрова.

Особено ефективни са дражетата от мента. Те са нискокалорични, не предизвикват пристрастяване, освежават дъха и помагат за преодоляване на желанието за вдишване. Но въпреки това се оказва, че се ядат толкова много от тях на ден, че съществува риск от транзитна хипергликемия или бързо наддаване на тегло поради нарушение на въглехидратния метаболизъм. Затова страстта към близалките бързо преминава. Целта остава недостигната.

Същата история с дъвки. Можете да го дъвчете постоянно и вече с това да отвлечете вниманието от желанието за пушене. Ако е и антитютюн, то чисто механичният ефект се утроява от терапевтичния. Но и тук има клопки.

Дъвченето причинява повишена секреция на стомашен сок. Той, като не намира храна, започва да смила собствената си лигавица. Така се развива гастрит, а след това и язва.

Да, и тогава самата дъвка не лекува пристрастяването, а само улеснява оттеглянето. Както казват хората: „Играта не си струва свещта".

Вейп и цигари без никотин

Елегантна джаджа - електронна цигара - придоби слава като отличен заместител на естествените тютюневи изделия. Изводът е, че това устройство перфектно се справя с емоционалния компонент на никотиновата зависимост. Външно - 100% обикновена цигара, но вместо дим - пара. Vape съдържа никотин в повечето случаи. Не е достатъчно, но не променя опасните си свойства. Това е отрова. И навлиза в белите дробове.

Алкалоидът на нощенката дестабилизира съдовата система, метаболитните процеси, интегрира се в липидния метаболизъм, провокира атеросклероза, причинява аритмия, повишава нивата на кръвната захар и става причина за ОМИ и инсулт.

Производителите са взели предвид този факт и сега произвеждат електронни устройства без пиридинова отрова. Въпреки това, те все още съдържат глицерин и пропилей гликол.

Глицеринът е естествен овлажнител. Не представлява опасност за белите дробове, с изключение на индивидуална алергична реакция към него. Най-лошото може да бъде развитието на оток на Quincke, подуване на ларинкса.

Минималните прояви на алергии се считат за обсесивна кашлица и възпалителна реакция на лигавицата на горните дихателни пътища.

С пропилей гликол ситуацията е още по-сложна. В електронните цигари се използва като разтворител за ароматизатори, както и в химическата промишленост.

Но в същото време негативният му ефект върху централната нервна система не се взема предвид. Този заместител на никотина е по-опасен за невроните от самата пиридинова отрова. Той уврежда клетъчните органели, нарушава тяхната функция, уврежда клетъчните мембрани, причинявайки смърт.

Освен това пропилей гликолът е токсичен и за бъбреците. Счита се за един от тригерите на ХБН. Следователно, отказването от тютюнопушенето с помощта на вейп е много спорен метод. Ако такава подмяна се удължи за дълго време, здравословните проблеми не могат да бъдат избегнати.

Фалшиви цигари

Най-големият плюс е, че не съдържат никотин и напълно имитират обикновените цигари. Това помага много в началото. Но ако замените един тютюнев продукт с друг за дълго време, ще започнат проблеми. Те пушат, защото в тях горят хартия и пълнител, а в облаците дим има канцерогени, които проникват в кръвта и белите дробове:

 • Метанът е лек въглеводород, който, противно на мнението на жителите, има отрицателен ефект върху централната нервна система.
 • Ацетонът е разтворител, който проявява наркотични свойства. 60 ml са достатъчни за загуба на съзнание.
 • Бутанът е въглеводород от клас алкани, който причинява дисфункция на бронхопулмоналната система.
 • Токсични катрани - дори в състава на обикновените цигари за пушене, те причиняват непоправима вреда на бронхите и белите дробове, действайки върху клетките на лигавицата, унищожавайки ги, причинявайки симптоми на възпаление и интоксикация.
 • Амонякът е краен продукт на азотния метаболизъм в организма. Черният дроб неутрализира водородния нитрит, превръщайки го в по-малко токсичната урея. Но дори и при тази опция, амонякът вътре в тялото проявява свойствата на токсичен канцероген. Дозата има значение.
 • Метанолът е отровен дървесен алкохол, чието действие води до необратими промени във всички органи и тъкани.
 • Въглеродният окис е едно от най-токсичните съединения (CO), отравянето с него е фатално.
 • Бензопирен – има кумулативни способности, натрупва се в клетките, интегрира се в ДНК и се превръща в спусък за генни мутации.
 • Сероводородът е газ, който демонстрира способността да десенсибилизира обонятелния нерв, което води до загуба на възприемане на отровни пари във въздуха. В резултат на това интоксикацията настъпва внезапно. Смъртоносната доза на това вещество за хората е минимална и е само 0, 1%. Тази концентрация вече може да доведе до смърт за 10 минути.
 • Циановодородната киселина, заедно с нейните производни – цианидите, е най-бързо действащото токсично вещество, познато на човечеството. С негова помощ в продължение на векове са екзекутирани крале и хора със синя кръв. И днес това е най-надеждната отрова при самоубийство или убийство.
 • Радият е рядкоземен метал, който влияе върху функцията на хематопоезата.
 • Полоният е радиоактивен елемент, който е основният "тих убиец" в обикновените цигари.
 • Цезият е радионуклид, който унищожава човешкия генетичен код.
 • Оловото е тежък метал, който се натрупва в костите на бъбреците, далака, предизвиква тежко отравяне при достигане на определена концентрация в кръвта.

С такъв състав на цигарената черупка дори най-здравият пълнител не може да издържи на отрицателното му въздействие.

Най-често билките се използват като смес за пушене:

 • Мащерката (мащерката) е успокоително, отхрачващо и бронходилататор.
 • Салвия - облекчава стреса, възстановява чернодробните клетки, противовъзпалително средство при заболявания на белодробната система.
 • Риган (риган) - нормализира метаболитните процеси, има седативен ефект.
 • Шафран – използва се като успокояваща билка, която влияе положително върху функционирането на черния дроб и бъбреците. В големи дози е токсичен.
 • Канела - предизвиква отвращение към тютюневия дим. Обичайно е да се дъвче, но това е изпълнено с изгаряния на лигавицата, следователно като част от цигарен пълнител е по-подходящо и по-безопасно.
 • Кориандър – има благоприятен ефект върху храносмилателната система, премахва лошия дъх.

Смята се, че комплексът от тези билки помага за намаляване на апетита за тютюн, помага за преодоляване на психологическото отдръпване и изхвърля никотиновите токсини от тялото. По този начин, в краткосрочен план, фиктивните цигари могат да бъдат полезна помощ за спиране на тютюнопушенето.

Народни рецепти

Лечителите предлагат да се правят имитация на цигари от женшен, подбел, розмарин. Като се има предвид отрицателният ефект от изгарянето на хартия, те смятат, че е най-целесъобразно да се дъвчат корен от аир, джинджифил, клонки от череша, когато възникне желание за пушене. Но основното средство за подпомагане на заклетите пушачи са отвари.

Например запарката от жълт кантарион облекчава нервното напрежение и подобрява настроението.

Овес, ръж, ечемик също са полезни при абстиненция. Използването им обаче винаги се предшества от консултация с традиционен медицински специалист. Това се дължи на необходимостта от оценка на здравословното състояние на пациента.

Най-приятно, пие се като чай - запарка от листа от мента, касис, риган в съотношение 2: 1: 2. Те също могат просто да изплакнат устата си.

Има и екзотични пълнители за цигари: пепел от птичи пера, нокти, раков нокът. Но това е всичко за чисто впечатлителни и внушаеми пациенти, на които подобна "магия" действа безотказно. Във всеки случай няма надеждни данни за резултатите от такава терапия.

Хранителни заместители

Разнообразие от традиционната медицина са хранителни компенсатори за никотиновата зависимост. Отвличат вниманието от тютюна чрез дразнене на рецепторите на устната лигавица чисто механично (дъвчене, смучене) и вкусови свойства. Изводът е прост: ако искате да пушите, сложете в устата си това, което обичате. Помага. Но недостатъкът е, че те не винаги са под ръка, можете бързо да наддадете на тегло, започват проблеми с апетита.

За да предотвратите това, трябва да се занимавате със спорт и да коригирате диетата си. Леката храна трябва да замести тежката, несмилаема храна.

други методи

Най-трудното нещо в процеса на раздяла с тютюневите изделия е подмяната на обкръжението, навиците, действията, които съпътстват тютюнопушенето. Ако пушите дълги години, тогава се разбира, че денят започва и завършва с цигара, точно като храна, разговор с приятел, празнично угощение.

Този ритуал може да бъде радикално променен само с помощта на здравословен начин на живот, запълвайки онези моменти, когато човек пушеше с други неща. Възможно и необходимо е:

 • Елате във фитнеса и оставете цялата „допълнителна" енергия там, така че дори да не си спомняте за цигарите. Между другото, физическата активност веднага ще постави диагноза, ще покаже онова слабо място в тялото, на което трябва да обърнете внимание: дихателната или съдовата система, сърцето.
 • За да заемете ръцете си с броеница или спинер, всяка друга играчка, която ще ви отвлече от мислите за пиридиновата отрова, няма да ви позволи да започнете да търсите тютюневи изделия на тактилно ниво.
 • Започнете да ходите много, ходенето ще накара белите дробове и сърцето да работят активно, ще тренира тяхната издръжливост, ще насити кръвта с кислород. Исках да пуша - веднага на чист въздух.
 • Направете залог със себе си: използвайте цигара – направете 10 лицеви опори, където и да сте. Така мускулите ще се напомнят и вие няма да искате да пушите, защото не можете да правите лицеви опори на улицата или в колата. Освен това да се заблуждавате някак си е напълно неетично.
 • Намерете хоби, където всичко се прави на ръка: моделиране, плетене, готвене.
 • Избягвайте места, където се събират пушачи: вътрешни зали, балкони или входове на къщи.
 • Ограничете алкохола или го избягвайте напълно.
 • Минимизирайте стреса.

Физиология

Пушенето дава на тялото навици и рефлекси на ниво физиология, които трудно се разрушават. За да се справите с тях, трябва последователно:

 • Не купувайте повече от кутия цигари на ден, като всеки път сменяте производителя.
 • Премахнете всички атрибути на пушене, така че да трябва да бъдат претърсени из целия апартамент, ако искате да пушите.
 • Никога не вземайте цигара в устата си за компания, по-често я слагайте в пепелника, докато пушите.
 • Увеличете ежедневно количеството непушени тютюневи изделия.
 • Не се дърпайте и не се поддавайте на първия порив, спазвайте временна дистанция от половин час.

Наградата за отказване от тютюнопушенето е активно, здравословно дълголетие.

Струва ли си да смените една зависимост с друга?

Навикът е повтарящо се действие без усилия. Ако пушенето се замени с друг ритуал от същото естество, тогава няма да има смисъл от това.

Така че, трябва да разнообразите никотиновите заместители:

 • Променете ежедневната си рутина: събуждайте се по-рано, ходете повече преди лягане, лягайте в определено време, не забравяйте да спите достатъчно (поне 8 часа сън).
 • Използвайте аптечни антиникотинови помощници.
 • Занимавайте се с физическо възпитание, спорт.
 • Добавете богати на никотин храни към вашата диета: патладжан, боб, зелени домати, моркови, карфиол. Включете морски дарове, черен дроб в диетата. Пийте колкото се може повече сокове, особено прясно изцедени. Не забравяйте за броколите, бананите, червените боровинки, млечните продукти.
 • Премахнете от менюто: кафето, всичко пикантно и солено, алкохола.
 • Обърнете внимание на режима на пиене. Сутрин чаша минерална вода може да замени цигара.
 • Обърнете внимание на водните процедури: контрастен душ, топла вана с морска сол.
 • Днес колажите от изрезки от списания или рисунки, които демонстрират визуални желания, са популярни. Трябва да си направите такъв и да го гледате всеки път, когато се сетите за тютюн.
 • Правилно организирайте свободното си време.

Наркологът препоръчва: относно условията за употреба и полезните малки неща

Има прости техники за самоконтрол, за да не се увличате с ненужни заместители на никотина. Това е особено важно в първите няколко дни след отказ от цигари. Трябва да слушате тялото си и да разберете кое е най-доброто за него.

Например, не пийте кафе веднага на първия ден, като го замените с много вода и погледнете сигналите, идващи отвътре. Най-често стресът се спира по този начин. Така че водата е ваш приятел. Тя трябва да бъде взета в нов живот.

Поемете отговорността и отново слушайте себе си. Тялото се справя с предложеното натоварване, така че всичко е наред. Ако не, трябва да се консултирате с лекар.

И с храната също. Има много продукти, заместители на тютюна. Те трябва да се въвеждат един по един и да се наблюдава вътрешната реакция. Нещо ще продължи с пациента през живота, нещо ще бъде елиминирано. И така с всичко, което ще бъде планирано като заместител на тютюна. Ефективността на самоконтрола надхвърля всички очаквания.