Пушенето във входа на жилищна сграда и на стълбищните клетки

Разрешено ли е пушенето по стълбите на жилищните високи сгради? Подобни въпроси възникват не само от пушачите, но и от съседите, които се противопоставят на пушенето на цигари като цяло.

Федералното законодателство "За защита на здравето на гражданите" забранява пушенето на тютюн на всички обществени места. Правителството обаче направи някои промени в закона. В измененията се посочва, че на пушачите е забранено да пушат цигари във входовете на многоетажни сгради.

Разпоредби на закона за борба с тютюнопушенето

Разрешено ли е пушенето във входовете и асансьорите на жилищни сгради? Федералният закон за налагане на забрана на тютюнопушенето на обществени места има за цел да защити правата на непушачите. Разпространяващият се тютюнев дим от цигара има отрицателно въздействие върху здравето на околните хора, които нямат никотинов навик.

За да предпазят гражданите от неприятния цигарен дим, депутатите почти единодушно приеха нов закон срещу тютюнопушенето. Каква беше обосновката зад законодателството за толкова скорошното решение за забрана на употребата на тютюневи изделия на обществени места?

пушене в коридора

Импулсът за действие срещу тютюнопушенето дойде от поразителна статистика:

 • Повече от 40% от хората в страната страдат от никотинова зависимост;
 • Приблизително 400 000 граждани умират всяка година поради онкологични и други заболявания, дължащи се на навика за пушене;
 • Тютюневият дим влияе негативно върху тялото на така наречените пасивни пушачи и провокира ракови тумори.

Горните причини провокираха Министерството на здравеопазването да предложи законопроект срещу тютюнопушенето, забраняващ пушенето поне на обществени места, който включва:

 1. Университети и училища;
 2. детски и спортни площадки;
 3. кафенета и хотели;
 4. летища и жп гари;
 5. платформи и паркинги;
 6. държавни агенции и болници;
 7. въздушен и наземен транспорт;
 8. търговски и битови предприятия;
 9. работни зони и спирки на транспорта;
 10. морски пристанища и влакове.

Естествено, всеки заклет пушач ще счита списъка със забранени места, подходящи за пушене, за доста голям. Поради тази причина понякога все пак допускат нарушаване на закона и действат незаконно. За това впоследствие са наказани административно.

Разрешено ли е пушенето в резиденцията

Нов закон срещу тютюнопушенето на обществени места забранява пушенето на цигари във входовете на многоетажни сгради. Входът е затворено помещение, в което няма вентилационна система. Затова и тук се разпространи забраната срещу тютюнопушенето.

пушене на стълбището

За да се запази здравето на гражданите без никотинова зависимост, Законът за борба с тютюнопушенето определи следните места в жилищни сгради, където употребата на цигари е строго забранена. Така че, не можете да пушите:

 1. в асансьори и мазета;
 2. в стълбищни клетки и тавани;
 3. технически помещения и коридори.

Ако пушачът не спазва инструкциите, той ще бъде наказан под формата на глоба.

За да изправите нарушителите на закона пред съда, трябва да напишете подходящо изявление до правоприлагащите органи. Но има изключения от правилото. Глоба за пушене на входа не винаги ще бъде. Въпреки разпоредбите на законопроекта срещу тютюнопушенето пушенето все още е разрешено там, ако са изпълнени определени условия.

Можете да пушите, ако има места, специално определени за пушене; инсталирана вентилация в "стаите за пушене"; зоната за пушене отговаря на пожарната безопасност; Жителите на домакински високи сгради се съгласиха с появата на "стая за пушене" в къщата. Всички останали случаи за пушача ще бъдат изпълнени с наказание за нарушаване на забраната срещу тютюнопушенето в къщата. Ако вината на нарушителя бъде доказана, той ще бъде глобен.

Наказание за пушене във входа

Какви санкции могат да бъдат възстановени от нарушителя за нарушаване на закона срещу тютюнопушенето на входа на многоетажна сграда?

Законът предвижда доста строга и тежка глоба за тютюнопушене:

 • на площадката;
 • до детски площадки;
 • за участие под 18 години;
 • ако тютюневи изделия се предлагат на деца от техните родители/настойници/.

Как да накажем пушач на цигари във входа на жилищна сграда? Ако човек не е изслушал вашите спешни молби да не злоупотребявате с тютюна, тогава:

 1. заснемете видео или камера как нарушителят пуши на грешното място;
 2. напишете изявление в полицията и предоставете видео и фото доказателства, които ще потвърдят истинността на вашите твърдения;
 3. намерете поне 2 свидетели, които да потвърдят истинността на обвиненията ви и автентичността на доказателствата.

Тези мерки ще бъдат достатъчни, за да бъде наказан небрежен съсед за неспазване на закона за борба с тютюнопушенето и правилата на хостела.