Какво се случва с тялото, когато се откажете от пушенето

Отказването от тютюнопушенето не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. В първите дни тялото започва да реагира на липсата на никотин. Много от тях се разпадат само за няколко седмици. За да не се случи това, е важно да знаете как тялото реагира ден след ден на отказ от цигари и да проследявате всички неприятни прояви. Осъзнаването на случващото се ще засили волята в борбата с лошия навик.

Защо трябва да откажете пушенето

Отказването на цигарите е преди всичко важно за вашето собствено здраве. Никотинът не само уврежда белите дробове, въпреки че те страдат най-много. Работата на сърцето се влошава, еластичността на кръвоносните съдове се нарушава, което от своя страна може рано или късно да доведе до тяхното изтъняване и разкъсване. Състоянието на вътрешните органи на пушача също се отразява на външния вид - зъбен емайл, кожа, коса.

Рискове от продължително пушене:

 • онкологични тумори;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • патология на дихателните пътища;
 • недостиг на кислород;
 • язва на стомаха и други заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • заболявания на устната кухина;
 • хипертония.

Тютюнопушенето засяга репродуктивната функция както на жените, така и на мъжете. Тялото може напълно да се отърве от токсините и да се възстанови максимално само 10 години след отказ от цигарите. Въпреки това, дори през първата година без лош навик, вече се забелязва значително подобрение на здравето.

Етапи на отказване от тютюнопушенето

Човек, който реши да се откаже от лош навик, най-често преминава през четири етапа:

 1. Вземане на решение.
 2. Мотивация и действие.
 3. Разбивка.
 4. Прогрес или регресия.

На последния етап след повреда само волеви усилия могат да принудят бивш пушач най-накрая да се откажат от цигарите. В противен случай той може да се върне при тях.

По дни

Първите дни след отказването на цигарите са лесни и приятни. През това време тялото все още не е имало време да разбере, че е лишено от никотин.

Именно през този период се появява известен духовен подем и надежда за успех. Още по това време започват първите положителни промени:

 • концентрацията на въглероден оксид намалява;
 • в кръвта се появява повече кислород;
 • лигавиците на белите дробове се възстановяват;
 • кашлицата губи своята острота.

През първите няколко дни без тютюнопушене пулсът и налягането се нормализират, така че рискът от инфаркти и инфаркти намалява.

Най-трудното нещо е да преживеете отнемането на никотина през това време. До края на 7-ия ден повечето бивши пушачи са го имали.

седмично

Ако след една седмица физиологичната зависимост намалее, тогава няма измъкване от психологическата. Особено опасни са първите 2-3 седмици, от гледна точка на срив, има голямо изкушение да се присъедините към познати пушачи или да проверите дали все още харесвате цигарите или вече не.

Пикът на психологическия срив пада в последната седмица на първия месец. Точно в този момент е важно да свиете волята си в юмрук и да се противопоставите на желанието да вземете цигари. Помощта на близките на този етап е особено необходима.

По месец

желание за пушене и промени в тялото при отказ

До края на първия месец психологическият срив е силен. По това време са възможни депресивни състояния, апатия. Физическото благополучие, напротив, се подобрява всеки месец, по-специално:

 • кожата се възстановява;
 • съдовете се укрепват;
 • подобрява работата на храносмилателния тракт;
 • по-лесно дишане;
 • задухът изчезва.

След 9-10 месеца можете спокойно да започнете физическа активност без никакви ограничения. Желанието за цигари за една година, като правило, изчезва напълно.

Как реагира тялото на отхвърлянето?

Когато токсините вече не влизат в тялото, ефектът им върху всички системи намалява. Постепенно започва процесът на отстраняване на отровата от кръвта и дихателните органи и се възстановява кислородният баланс. Белите дробове и бронхите постепенно се изчистват от слуз, в резултат на което характерната кашлица изчезва.

нормализиране на кръвното налягане при отказване от тютюнопушенето

Отказът от цигарите води до редица положителни промени, включително:

 1. Нормализиране на кръвообращението и кръвното налягане.
 2. Подобряване на съдовата система.
 3. Намален риск от рак и сърдечни заболявания.
 4. Подобряване на външния вид.
 5. Забавяне на стареенето и износването на вътрешните органи.
 6. Изчезване на кашлица и задух.
 7. Прилив на сила и енергичност.
 8. Подобряване на общото физическо състояние.

Хората, които се откажат от тютюнопушенето, възвръщат обонянието и вкуса си. Дишането става по-лесно, а обемът на белите дробове се връща към нормалното.

Положителни ефекти от отказването от тютюнопушенето

Промените в психологическото и физическото състояние се забелязват още в първите дни след отказването на цигарите. Всеки ден, седмица и месец здравословното състояние се подобрява. Зависимостта изчезва, но не се случва за една нощ.

Седмица без цигари

И така, какво ще се случи с тялото без пушене през първата седмица:

 1. Първи ден. Най-лекият от всички. Настроението е добро, има вдъхновение и концентрацията на въглероден оксид в кръвта вече не се повишава.
 2. Второ. Желанието за пушене се завръща с отмъщение, появява се раздразнителност. На втората нощ е трудно да заспите, защото мислите са заети само с това откъде да си вземат цигари. Отрицателните ефекти от тютюнопушенето също се увеличават: стомахът боли, появява се кашлица.
 3. спиране на тютюнопушенето и промени в организма
 4. Третия ден. Трудно психологически, защото всички мисли са само за цигари и е почти невъзможно да се разсее вниманието от тях. По кожата може да се появи обрив.
 5. Четвърто. Церебралното кръвоснабдяване се възстановява, настроението се подобрява, но в същото време бившият пушач може да почувства известна разсеяност. Сънят се нормализира.
 6. Пети ден. Най-трудният през първата седмица в психологическо отношение. Ако по това време е възможно да не пушите отново, има надежда, че ще бъде възможно да се отървете от навика завинаги. В същия период вкусовите рецептори започват да възстановяват чувствителността. Вкусът на храната и напитките става по-отчетлив.
 7. Шесто. Физическото оттегляне продължава и този ден е дори по-лош от третия. Интензивността на симптомите се увеличава до гадене и повръщане след хранене, треперене на ръцете и отхрачване на черна слуз от белите дробове.
 8. Седми ден. Симптомите на абстиненция отшумяват и можем да кажем, че физическата зависимост е отминала и всички най-тежки симптоми са зад гърба си. Остава само да се преодолее психологическият срив, който със сигурност ще се почувства още дълго време.

Първата седмица е най-значимата, това е и най-трудният период след отказ от цигари.

Именно в този момент външната подкрепа е особено важна, за да не се върне човек към зависимост.

Месец без пушене

След един месец живот без цигари, състоянието на белите дробове ще стане много по-добро. Именно този период е необходим за обновяване на лигавицата в бронхите. Благодарение на подобряването на кръвообращението, всички необходими вещества се доставят на клетките, а имунитетът също се укрепва. По това време левкоцитите и тромбоцитите са напълно обновени, но еритроцитите все още се нуждаят от време.

неприятна миризма на дим при отказване от тютюнопушенето

Какво друго ще се случи с тялото след месец без цигари:

 1. Кожата ще придобие здрав вид, ружът ще се върне.
 2. След месец отказ от цигари миризмата на тютюнев дим става неприятна за мнозина.
 3. Съществува риск от натрупване на излишни килограми поради повишен апетит.
 4. Болката в корема все още може да бъде смущаваща, тъй като състоянието на стомаха не се е възстановило напълно.
 5. Кашлицата почти изчезна.

В сравнение с първата седмица, до края на месеца искате по-малко цигари. Но все пак не трябва да експериментирате и да се опитвате да пушите от интерес.

Една година без никотин

След шест месеца кожата и кръвта се възстановяват напълно, белите дробове се изчистват от слуз. Черният дроб отнема най-много време. През първите шест месеца тя се бори с остатъците от токсини и едва след това започва да се възстановява.

Теглото и апетитът една година след отказването на цигарите се възстановяват и са нормални, а емоционалното състояние вече е доста стабилно. По това време няма физическо или психологическо желание за пушене. Има повече начини да се заемете и разнообразите свободното си време.

Странични ефекти от отказването на цигарите

Фактът, че тялото става по-здраво след отказване от тютюнопушенето, е добре. Но в началото, поради преструктурирането на метаболизма, нарушено от никотина, могат да се появят неприятни симптоми:

 • намален имунитет;
 • рани по езика;
 • постоянни настинки;
 • раздразнителност;
 • безсъние.

Много през този период наддават на тегло, опитвайки се да сграбчат желанието да пушат.

Когато никотиновото отнемане премине и интересът към цигарите напълно изчезне, масата постепенно се връща към нормалното.

Какво се случва, когато спрете цигарите рязко

пристрастяване към никотина

Колкото по-дълго човек живее с този навик, толкова по-трудно ще му бъде да откаже цигарите от първия път.

Възможно е да спрете цигарите рязко и да не докосвате повече тютюн, ако опитът на пристрастяване е по-малко от пет години. Тези, които пушат по-дълго или повече от кутия на ден, най-често прекъсват през първите две седмици. Трябва да започнат всичко отначало.

Основната причина за връщане към тютюнопушенето е физическата зависимост от никотина. Оформянето му отнема около пет години, преди това време говорим повече за психологическото въздействие на цигарите.

Ако заклет пушач се откаже от тютюнопушенето рязко в същия ден, през първата седмица той ще започне да изпитва неприятни симптоми: слабост, виене на свят, тревожност, неконтролируем глад.

Как да помогнем на тялото в борбата с тютюнопушенето

Необходимо е да се помогне на тялото да се възстанови по-бързо от пристрастяването към никотина, което ще изисква коригиране на диетата. За целта включете в диетата повече храни, богати на антиоксиданти и витамини от групи А, С и Е.

Ако е необходимо, можете да приемате лекарства с витамини и микроелементи. Това е вярно, ако не е възможно да се попълни дневната доза с храна. Полезно е да се яде соя, тъй като съдържа вещества, които предпазват клетките от вредното въздействие на никотина.

Психическата нагласа е също толкова важна. Без подходяща мотивация опитите да се откажат от цигарите са практически безполезни. За да се убедите да спрете да пушите, можете да използвате различни опции – от изчисляване на спестените пари до оценка на здравословното състояние.

Според статистиката само малка част от пушачите (6%) успяват да преживеят спирането на цигарите и да не се върнат към тютюнопушенето, разчитайки на силна воля. Повечето, освен психологически усилия, изискват медикаменти, заместваща терапия и подкрепа от лекар.

Има много различни програми за хора със зависимости. Най-успешните от тях се основават на комбинирано лечение.

Какво да не правите, когато се откажете от тютюна

Не трябва да заменяте цигарите за първи път с нещо, съдържащо никотин, както и да преминавате към вейп или по-лек тютюн. Това не само ще забави процеса, но може и да влоши пристрастяването. Ще искате да пушите леки цигари по-често и повече, тъй като концентрацията на никотин в тях е по-малка от обичайната и тялото ще изисква своята доза.

Противно на общоприетото схващане, не трябва да се отказвате постепенно, като намалявате броя на цигарите, които пушите всеки ден. Освен това всяко всмукване по време на такива паузи ще изглежда още по-желано. По-добре е веднага да определите дата, на която вече няма да има нито една цигара в устата ви.

По време на отнемането на никотина не можете да сте в компании за пушене или да отидете в стаята за пушене просто така с всички. Всичко, което напомня за този навик, трябва да се премахне от очите. И още повече, не можете да си обещаете „днес е последната цигара, а утре всичко". За съжаление, подобни сделки със самите себе си не работят.

Характеристики на отказа и промени в тялото при мъжете и жените

момиче счупва цигара и спира цигарите

Отказването от тютюнопушенето е трудно, особено ако опитът е дълъг. Изключително важно е жените да се откажат от цигарите. При мъжа зародишните клетки, развалени от влиянието на никотина, се заменят след известно време. И броят на яйцата е ограничен и по време на живота тялото консумира запасите им. Каква е разликата между ефекта от тютюнопушенето върху женското тяло:

 • по време на бременност се увеличават рисковете от високо кръвно налягане и припадък, слабост;
 • токсикозата се увеличава;
 • плодът не е достатъчно снабден с кислород;
 • рискът от спонтанен аборт се увеличава;
 • плодът получава по-малко хранителни вещества поради лошото състояние на съдовете, освен това токсините му вредят не по-малко от майката.

Що се отнася до негативното въздействие, никотинът силно разрушава здравето на жените, но когато се откажете от цигарите, периодът на възстановяване е практически същият като този при мъжете. Още през първия месец можете да наблюдавате положителна тенденция. Жените, които се отказват от тютюнопушенето, изпитват следните промени:

 • подобрява се кръвообращението и снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества;
 • метаболизмът се възстановява;
 • кожата и косата стават по-здрави;
 • имунитетът се засилва;
 • кашлицата и задухът изчезват;
 • тялото се почиства от токсини;
 • нормализиране на сърцето и кръвното налягане;
 • обонянието се възстановява.

Освен това жената, която се откаже от тютюнопушенето, възстановява либидото и менструалния си цикъл и намаляват рисковете от ранна менопауза.

Разбира се, пушенето се отразява негативно и на мъжката репродуктивна система, но рисковете не са толкова големи поради липсата на репродуктивна функция.

Заключение

Спирането на тютюнопушенето е дълъг и труден процес. Трудно е да се преодолее сама физическа и психологическа зависимост, необходима е подкрепа от близки хора, може да са необходими и лекарства. Ако е необходимо, можете да се консултирате с психотерапевт и нарколог. Холистичният подход ще ви помогне да се справите със зависимостта и да се върнете към здравословен живот.