Какви промени настъпват в тялото при отказване от тютюнопушенето?

Да се отървем от пристрастяването към цигарите е изключително трудно: включва както физически, така и психологически компоненти. Никотинът е вграден в метаболизма, така че дългогодишните пушачи са изправени пред сериозен стрес при отказване. Въпреки факта, че всеки е наясно с вредата от тютюна, е трудно да се откаже от него. Ако разберете как се променя състоянието стъпка по стъпка, когато спрете да пушите и защо възникват определени усещания, ще бъде по-лесно да го направите.

какво се случва в тялото, когато се откажете от пушенето

Причини и прояви на синдрома

Особено трудно е през първите няколко дни. Мнозина не се справят с проявите на отдръпване и отново светват. Защо през този период има промяна в настроението, раздразнителност.

Причината е ефектът на никотина върху централната нервна система. Веществото, интегрирайки се в работата на системата, действа като заместител на ацетилхолина, мозъчен невротрансмитер. Ацетилхолинът се произвежда в стресови ситуации, стабилизира нервната система и намалява нивата на стрес. Ако човек е в прекомерно възбудено състояние, ацетилхолинът инхибира активността, като помага за възстановяване на състоянието на равновесие. Тези процеси протичат нормално при непушачи. При пушачите функцията на това вещество се изпълнява от никотина.

Когато се откажете от навика, тялото ви трябва да започне отново да произвежда ацетилхолин. Преди това дейността на нервната система се характеризира с нестабилност - симптомите на синдрома на отнемане ще се проявяват интензивно. Това обаче трябва да се изчака и при необходимост проявите да бъдат премахнати чрез приемане на успокоителни.

цигара и белите дробове при отказване от тютюнопушенето

При синдром на отнемане тялото дава специфични сигнали: раздразнителност, агресивност, депресия, апатия - всичко това е характерно за поведението на пушача. Въпреки това, отказването от навик има много положителни аспекти, поради които си струва да се преживее. За човек, който е отказал цигарите:

  • токсините и шлаките се отстраняват;
  • повишаване на нивото на кислород в кръвта;
  • подобрява притока на кръв;
  • обемът на белите дробове се увеличава;
  • намалява вероятността от развитие на хипертония, сърдечни заболявания, кръвоносни съдове и онкология.

Какво се случва през първата седмица?

Когато се откажете от пушенето, трябва да разберете какво се случва с тялото всеки ден при жените и мъжете. Процесът на възстановяване на нормалната работа започва в рамките на четвърт час след изпушване на цигара. Сърдечната честота намалява, показателите на кръвното налягане се нормализират. Активизира се работата на бъбреците.

кръвоносната система при отказване от тютюнопушенето

Почасовите промени изглеждат така:

  • Два часа по-късно започва пречистването на кръвта от никотина от бъбреците и нейното отделяне.
  • Ако човек не пуши в продължение на 8 часа, тогава има повишаване на нивото на кислород в кръвта. Тъй като няма достатъчно никотин, се появяват първите признаци на абстиненция.
  • След 12 часа кръвта се изчиства от въглероден оксид и нивото на кислород в нея е нормално.
  • Ден по-късно синдромът на отнемане започва да се проявява. Това се дължи на факта, че тялото е загубило никотина.

Промените през първата седмица са описани подробно в таблицата.

2 дни Тялото започва да прочиства органите на дихателната система от натрупаните смоли и мръсотия. Залепените реснички на епитела започват да се освобождават и придвижват саждите към изхода. Това е придружено от кашлица на пушач с отхрачване на храчки – така протича естественият процес на прочистване на организма.
3 дни На третия ден човек забелязва повишаване на апетита. Преди това никотинът блокира центъра на глада: всички пушачи знаят, че ако пушите, тоест не искате толкова много. Сега чувството за глад е постоянно, но това ще премине след нормализиране на работата на нервната система. Желанието за постоянно хранене трябва да бъде контролирано, за да не напълнява – това е проблем, с който се сблъсква почти всеки, когато се откаже от цигарите. Тъй като метаболитните процеси се забавят след отнемане на никотина и апетитът расте, хората бързо се възстановяват. За да не напълнявате, храната трябва да бъде наситена с полезни вещества и витамини А, Е, С, група В - това ще улесни синдрома на отнемане.
Увеличаването на количеството кислород в кръвта и подобряването на кръвоснабдяването на мозъка може да доведе до световъртеж и шум в ушите.
4 дни Притокът на кръв към мозъка се нормализира, така че дискомфортът в главата постепенно изчезва. Има подобрения в работата на храносмилателната система: стомашната лигавица се възстановява, както и работата на панкреаса. Интензивността на отхрачването на храчките се увеличава.
5 дни Работата на вкусовите рецептори се подобрява, вкусът на храната става наситен. Кашлицата все още се влошава.
6 дни Почти седмица след спирането на навлизането на цигарения дим в дихателните органи, работата на ресничестия епител беше практически възстановена. Има активно производство на слуз, отделя се голямо количество храчки. Човек може да се задуши - това се дължи на спазъм на мускулите на бронхите, който възниква при отделяне на натрупаната слуз. Психологическите прояви на синдрома на отнемане - раздразнителност, раздразнителност достигат максимум.
Седмица Изминаха само седем дни, откакто навикът беше изоставен, но възстановителните процеси доведоха до появата на нови клетки в стомаха и червата, които не са увредени от токсичното въздействие на продуктите от горенето на цигарите.
Черният дроб започва да произвежда ендогенен никотин, поради което интензивността и проявите на синдрома на отнемане и желанието за цигари намаляват. Все още се наблюдават болезнени усещания в гърлото, изпотяване и кашлица.

Трябва да се отбележи, че поради особеностите на физиологията, момичетата по-трудно понасят отхвърлянето на цигарите. Но този навик има смъртоносни последици – рак на гърдата се открива при почти половината от жените, които пушат.

2 седмици без цигари

В началото на втората седмица пациентът се притеснява от нестабилността на налягането. Все още могат да се наблюдават главоболие, треперене в крайниците - това е следствие от повишеното снабдяване с кислород на мозъка, поради същата причина главата се върти.

Раздразнителността и апатията намаляват. Стомашната лигавица е почти възстановена. Промените в червата могат да причинят болка в долната част на корема и разстройство на изпражненията.

Забелязва се намаляване на имунитета: човек е предразположен към настинки, херпес, кихане, може да се появи възпалено гърло. Кашлицата със слуз продължава: белите дробове, бронхите, сливиците се почистват.

защита от вируси при отказване от тютюнопушенето

В същото време външните промени в тялото вече са забележими след отказване от тютюнопушенето: благодарение на възстановеното кръвообращение, тенът става по-здрав.

До края на 2-та седмица функцията на червата е почти нормална, но централната нервна система се нуждае от повече време за възстановяване. Интензивността на кашлицата постепенно започва да намалява.

През първия месец пушачите често се оплакват от лош сън. Не всеки е добър в сън: през нощта човек може да се събуди няколко пъти в студена пот, изпитвайки силно желание да вдигне цигара. Това е нормална реакция на отстраняването на никотина от тялото, състоянието скоро ще се нормализира. Силата на подобни прояви до голяма степен се дължи на опита от тютюнопушене.

Допълнителни промени

От втория месец нервната система свиква да работи без никотин. Има активно отстраняване на натрупаните токсини: през кожата, дихателните органи, стомашно-чревния тракт.

Благодарение на клетъчното обновяване състоянието на кожата се подобрява значително: проявите на акне намаляват, акнето и възпалението изчезват. Подобренията се отнасят и за състоянието на косата - те са по-малко нацепени, изглеждат по-лъскави.

Третият месец от живота без цигари се характеризира с нормализиране на метаболизма - апетитът се стабилизира, желанието за постоянно хранене изчезва. Наблюдава се подобрение в усвояването на протеините - дори при липса на сериозни спортни натоварвания, мускулната маса се увеличава, а мастният слой намалява (при правилно хранене). Показателите на кръвното налягане се нормализират.

Регенерацията на белодробните клетки започва едва от четвъртия месец, а самият процес може да се разтегне още много месеци – зависи от продължителността на пушенето. Възможно е отхрачване на храчки, осеяни с кръв - това е вариант на нормата, тъй като алвеолите са повредени. Препоръчително е обаче да посетите лекар за всеки случай.

Случва се на този етап хората често да се опитват да пушат, доказвайки, че това е напълно контролиран процес. Това не може да се допусне - това ще върне няколко месеца назад.

След 5 месеца работата на черния дроб се възстановява - органът, който е имал най-голямо натоварване, тъй като именно черният дроб премахва токсините от тялото.

Половин година важен етап

Шест месеца по-късно вече не се откриват следи от тютюневи токсини в кръвта. Процесът на възстановяване на клетките на вътрешните органи продължава. Нарушенията на съня не притесняват, като кашлица.

джогинг, за да откажете цигарите

Спортните дейности са важна част от възстановяването на организма. Въпреки това, веднага след като се откажете от цигарите, не се препоръчва активно да се занимавате със спорт. Именно петият или шестият месец е периодът, в който можете да преминете към интензивни тренировки. Това ще ускори процеса на прочистване на органите на дихателната система.

След шест месеца желанието за пушене обикновено престава да се притеснява, но може да се появи при пиене на алкохолни напитки, така че експертите не препоръчват пиенето на алкохол.

8 месеца

На осмия месец дори пациентите с хронична обструктивна белодробна болест се чувстват по-добре. Заболяването преминава в стадий на стабилна ремисия.

10 месеца

Десетият месец без цигари се отнася за един от критичните периоди. По това време има влошаване на желанието да си вземете цигара отново. Сънят може да бъде нарушен, има остро желание за пушене. Много е важно да издържим този момент.

безсъние при отказване от тютюнопушенето

След 10 месеца гласните струни се възстановяват - това се отразява на гласа, тонът става малко по-висок. Дрезгавостта, характерна за пушачите, вече не се наблюдава. Забелязват се значителни подобрения в състоянието на зъбите - вече няма жълта плака по емайла, която допълва неприятната миризма. Зъбният камък няма да се разтвори сам, така че трябва да се свържете с вашия зъболекар за хигиенни процедури.

12 месеца без цигари

Желанието за пушене след една година след последното всмукване се наблюдава при една четвърт от пушачите. Въпреки това, вероятността от повреда е изключително ниска - 0, 2%. Процесът на обновяване на клетките в белите дробове е почти завършен. Има подобрения в работата на репродуктивната система: повишена потентност и усещане за оргазъм.

Рисковете от развитие на рак, патологии на сърцето и кръвоносните съдове, стомашно-чревния тракт са намалени и се доближават до тези при непушач.

Човек може да развие отвращение към цигарения дим, което показва, че тялото и мозъкът вече не възприемат никотина като необходимост и източник на удовлетворение.

отвращение към тютюнопушенето при отказване от тютюнопушенето

2 години

След 2 години няма и следа от кашлица и задух, скокове в кръвното налягане не притесняват. Вероятността от развитие на инсулт е намалена до нивото на непушач - това се дължи на пълното възстановяване на кръвообращението в мозъка.

На двойките е позволено да планират бременност - както женското, така и мъжкото тяло са готови да заченат дете.

Заключение

Процесът на възстановяване зависи от възрастта, както и от общото състояние на човека, наличието на хронични заболявания. Всички промени настъпват във всеки организъм поотделно, така че не трябва да се колебаете да посетите лекар, ако е необходимо. За възрастните хора е по-лесно да се откажат: поради възрастта си те вече са изправени пред задух, скокове на налягането и слабост. Когато се почувствате по-добре, когато се откажете от цигарите, вече не искате да се връщате към тях. Никой дългогодишен пушач няма да каже, че отказването от тютюнопушенето е лесно. Възможно е обаче: днес на пазара има много продукти, които ще помогнат за поддържане на тялото и изравняване на проявите на синдрома на отнемане.

В идеалния случай се препоръчва рязко да се сбогувате с навика, без да се опитвате да го замените с подобни действия. Например, някои хора преминават към електронна цигара или наргиле - това обаче е илюзия за освобождаване от зависимост. Психологическият компонент на пристрастяването при пушене на наргиле и вейпинг няма да изчезне.

Планът за отказване от тютюнопушенето е по-труден от конвенционалните цигари. Тревата (анаша, марихуана) предизвиква силна психологическа зависимост. Само малцина могат да се откажат от лекарствата без помощта на специалист.