Какво се случва с тялото, когато се откажете от пушенето

Никотинът е психоактивно вещество, което причинява пристрастяване и производството на допамин. Допаминът е отговорен за удоволствието, решителността, радостта. Когато падне, има желание за гримиране. Пушачите имат постоянен недостиг на допамин, така че тютюнът е необходим, за да го компенсира.

Да се ​​откаже от пушенето

отнемане на никотин

С други думи, отнемане на никотина. Появява се при продължително пушене и след това отказ. По време на употребата на никотин има промяна в метаболитните процеси в тялото. При рязък отказ или намаляване на дозата се получава дефицит, счупване. Проявява се с неприятни болезнени симптоми.

Симптоми за спиране на тютюнопушенето

Клиничната картина на отказ от цигари ще бъде както следва:

 • кашлица с тъмна храчка;
 • сърцебиене;
 • нарушение на храносмилателния тракт;
 • безсъние;
 • нестабилно кръвно налягане;
 • повишен апетит.

Ако се установи симптом на отнемане, препоръчително е да се консултирате със специалист за съвет, за да облекчите състоянието. Лекарите могат да помогнат за улесняване на процеса на отказване от тютюнопушенето.

Етапи на изтегляне

Сривът при анулиране се случва бързо. Няколко часа след последната цигара има силно желание за пушене. Може да се появи главоболие, дискомфорт, раздразнителност, тревожност, безпокойство. На третия ден настъпва пиково състояние на отнемане, което продължава до няколко седмици.

През този период човек постоянно мисли дали да пуши или не. Човек става по-раздразнителен, реагира остро на много въпроси, вероятно изпада в депресия.

На 4-5-ия ден сънят става смущаващ, има желание да се „улови" желанието за пушене. На шестия ден има горчивина в устата, изпотяване, треперене на ръцете. Човекът става хленчещ, агресивен. На 14-ия ден емоционалното и психологическото състояние се подобрява. През този период е важно да не се разхлабите, тъй като остава слабо сцепление.

Важно!Основната грешка след две седмици отказ от тютюнопушенето е да решите да изпушите една цигара. Това ще доведе до срив и нова зависимост.

Какво се случва, ако спрете цигарите рязко

Ако спрете цигарите рязко, ще изпитате следните симптоми и промени:

 • повишен кръвен поток. Това се дължи на активния приток на кръв към мозъка, сърцето;
 • подобрява работата на храносмилателния тракт;
 • имунната система се възстановява;
 • насищане на тялото с кислород.

В допълнение към положителните аспекти, може да има странични ефекти:

 • световъртеж;
 • диспнея;
 • загуба на апетит;
 • кашлица;
 • безсъние;
 • белите дробове могат да болят веднага след пушене;
 • емоционална нестабилност.

Пример

38-годишен пациент реши да се отърве от зависимостта, която е имал от 20 години. Започна веднага и внезапно. Първите няколко дни нямаше големи промени. Седмица по-късно настроението се влоши, появи се нервност и повишена агресия. С. започва да реагира остро на всякакви стимули. Той отбеляза, че става по-лесно да се диша, кашлицата на пушача почти изчезна, задухът изчезна. Жаждата за никотин не е намаляла. Две седмици по-късно пациентът отново започва да пуши.

Какво се случва с тялото, ако се откажете от пушенето

По време на рехабилитационния период в тялото настъпват осезаеми промени.

Промени в белите дробове

Тези, които пушат, имат висок риск от развитие на бронхит, емфизем и ХОББ. След спиране на тютюнопушенето в белите дробове настъпват следните промени:

 • излизат катранени вещества, идващи с тютюна;
 • дихателният обем на белите дробове се увеличава с 10 процента;
 • пристъпи на астма, спиране на кашлицата;
 • ресничестите клетки се възстановяват;
 • намалява се рискът от сериозно заболяване.

Промени в сърдечно-съдовата система

При пушене настъпва кислороден глад, което може да доведе до инфаркт. По време на периода на отказ:

 • нормализиране на съдовия тонус;
 • обогатяване на кръвта с кислород;
 • нормализира кръвното налягане, сърдечната честота;
 • спира сърдечната хипертрофия.

Промени в стомашно-чревния тракт

По време на рехабилитационния период рискът от диспепсия, заболявания на устната кухина и гастрит е значително намален. Има възстановяване на епителните клетки на стомашно-чревния тракт, черния дроб, нормализира се работата на храносмилателните жлези, подобрява се апетитът. Резултатът е увеличаване на телесното тегло.

Болка в гърба

Не често има сърбеж, болка в гръбначния стълб. Това състояние възниква поради повишена нервна възбудимост. Това води до мускулно напрежение. Установено е, че никотинът е в състояние да блокира болковия импулс. Следователно, ако има проблеми с мускулно-скелетната система, болката не винаги се открива. С отказ от никотин се появяват болки.

Хрема

Запушването на носа по време на спиране на тютюнопушенето е доста често срещано явление. Никотинът разширява кръвоносните съдове. Липсата му води до тяхното стесняване. Поради нарушения баланс между кислород и въглероден диоксид се появява подуване на носната лигавица. Поради крехкостта на съдовете, освен подуване, в лигавиците, отделяни от носа, се наблюдават кръвни примеси.

Лечение на синдрома на отнемане

Съвременната наркология предлага широка гама от лекарства, които могат да подобрят здравето при отказване от тютюнопушенето. Методите на терапия са подобни на принципа на кодиране срещу тютюнопушенето. Сами по себе си наркотиците не са в състояние напълно да се отърват от пристрастяването. Но те могат да облекчат синдрома на отнемане. При комбинирана терапия с психотерапевтични методи има шанс напълно да се отървете от пристрастяването. Има два вида заместителна терапия.

Най-популярен е антиникотиновият пластир. С правилното средство тялото дори няма да разбере, че е имало отказ от цигари.

Пластирът трябва точно да имитира индивидуалния модел на пушене. В допълнение към пластира има специални спрейове, дъвки и вода за уста. Основният недостатък на тези средства е, че ако пропуснете една доза, цялото лечение се намалява до нула.

Вторият вид са лекарства, които блокират рецепторите, които са отговорни за реакцията на приема на никотин в тялото.

Също толкова популярна е терапията на отвращение. В този случай се използват различни хомеопатични лекарства, билкови настойки, чайове и развитие на стабилен условен рефлекс към тютюна.

Всички лекарства се подбират стриктно от специалисти. Тъй като в този случай концентрацията и дозировката са много важни. Не се препоръчва самостоятелно да избирате лекарства, по-добре е да потърсите съвет от специалист. Лекарите ще препоръчат ефективни лекарства и ще ви кажат как да оцелеете по-лесно от синдрома на отнемане.

Безопасно ли е да се откажете от пушенето по време на бременност?

Самият никотин причинява голям брой негативни ефекти. По време на бременност причинява:

Не.

Ефекти

един

кислороден глад

2

увеличава сърдечната честота на плода, който започва да работи по-усилено

3

увеличава риска от нарушено вътрематочно развитие на плода, поява на аномалии при нероденото дете

Пасивното пушене по време на бременност е не по-малко опасно и води до подобни последици. Най-добре е да спрете пушенето по време на бременност.

Важно!Използването на заместителна терапия през този период не се препоръчва, тъй като не е известно как лекарствата действат правилно върху тялото на бъдещата майка и плода.

Начини да се отървете от пристрастяването

Лекарите предлагат следните опции:

 • направете самоанализ и идентифицирайте причината „защо искам да пуша сега? ". Това ви позволява да разберете причината, да оцените необходимостта от прибягване до цигара и прави възможно разрешаването на този проблем, без да се прибягва до цигари. Често човек започва да пуши често, защото му е скучно и няма нищо общо със себе си. В този случай решението на проблема е просто – да държите мозъка си зает. При стресови ситуации могат да се използват успокоителни. Но пушенето след хранене е прост навик, от който също можете да се отървете;
 • ако не е възможно да разрешите проблема сами, на помощ идват специалисти, които помагат да се справят с причините, които насърчават тютюнопушенето и предлагат консервативно лечение;
 • употребата на лекарства е разрешена след консултация с лекар.

Струва си да се припомни, че СЗО не предоставя никаква изчерпателна информация за ефективността на използването на електронни цигари при заместителна терапия.

Рязко или постепенно - кое е по-добре

Внезапното спиране се препоръчва за тези, които пушат една кутия на ден или по-малко. В този случай се избира денят "X". Премахва се всичко, което напомня за пушене (запалки, пепелници, празни опаковки, пепел и др. ). Ако е възможно, компаниите и помещенията за пушене трябва да се избягват. Този метод причинява минимум дискомфорт.

Обикновено първите пет дни са най-трудни, след това здравословното състояние се подобрява. Психологическият дискомфорт ще присъства дълго време, така че рискът от повреди е висок.

Постепенно спиране се препоръчва за хора с дългогодишен опит в тютюнопушенето, възрастни хора. Същността на метода е постепенно да се намали броят на изпушените цигари на ден и след това да се премине към леки цигари. С постепенен отказ лекарите съветват да пушите цигара само до половината, без да питате някого дали опаковката ви е свършила, но е желателно да закупите различни марки цигари.

Как се променя външният ви вид след отказване от тютюнопушенето?

Промените във външния вид настъпват постепенно към по-добро. След един месец можете да забележите подобрение на тена, повишава се еластичността на кожата, изглаждат се фините мимически бръчки. След два месеца нездравословният тен изчезва, количеството на еластин и колаген в кожата се увеличава значително, изчезват пъпките.

ЧЗВ

За колко дни никотинът напуска тялото?

Полуживотът на никотина настъпва за няколко часа, а котининът напуска тялото за 36 часа. Никотинът остава в човешкото тяло в продължение на 48 часа. Ако се използват цигари с ментол, отделянето на никотин се увеличава с три часа. Максималният период на елиминиране на невротоксина е три дни.

Как да не започнете да пиете, когато спрете цигарите?

Има случаи, когато хората започват да пият алкохол, когато се откажат от цигарите. Една зависимост се заменя с друга. За да предотвратите това, по-добре е да се обърнете към невролози, психолози. Те ще ви помогнат да се справите с отнемането, да изберете курс на терапия.

Защо все още искате да пушите след дълго време?

Това се дължи на психологическата зависимост от тютюна. За да се отърват от тях, те прибягват до помощта на психолози. Те помагат да се идентифицира причината за глада и да се премахне. Доста често под това се крие депресия, скука, тревожност.