Какви са последствията от рязкото спиране на тютюнопушенето?

Малко хора знаят дали е вредно или не рязкото спиране на тютюнопушенето. Някои забавят този момент, вярвайки, че си струва постепенно да се откажем от пристрастяването, но това не е съвсем вярно. Никотинът е като наркотик и без него тялото и самият човек ще се оправят. Само психологическият компонент пречи на отказването от тютюнопушенето, докато тялото бързо се „възстановява". Ако спрете да пушите преди 35-годишна възраст, тогава човешкото тяло ще стане като непушач.

Тялото и никотинът

Да се отървете от такъв лош навик като тютюнопушенето е доста трудно. И въпросът изобщо не е в психологическия аспект, а в самото свойство на никотина. Последният се произвежда от тялото (черния дроб), но в малки количества, необходими само на него. Веднага щом човек започне да пуши, черният дроб се адаптира (макар и не бързо), спирайки да произвежда вещество. Поради това е трудно да се откаже от тютюнопушенето - черният дроб е "свикнал" с факта, че получава никотин отвън и следователно няма нужда да произвежда компонента сам. Но количеството, придобито от него, в много отношения надвишава обемите, необходими за тялото.

последствия от внезапното спиране на тютюнопушенето

Ситуацията с веществото е точно същата като с колагена и някои хормони, които се произвеждат в човешкото тяло: при продължителна употреба на хормонални препарати или когато върху лицето се прилагат средства против стареене с колаген, тези вещества не се произвеждат .

Тялото има невероятна способност да се адаптира. И това го спасява отново и отново. С течение на времето черният дроб отново ще започне да произвежда необходимото количество никотин. Няма да стане веднага и може да отнеме седмица - но определено ще се случи. Важно е да не започвате да пушите по това време, така че тялото да се „възстанови".

Плюсове и минуси на рязкото спиране на цигарите

Недостатъците на рязкото спиране на цигарите са следните:

 1. Човек изпитва физиологични усещания на дискомфорт - виене на свят, главоболие, гадене, кашлица сутрин, задух, отделяне на храчки. Освен това тези признаци са подобни на симптомите на „първата изпушена цигара", когато тялото получава повишена доза никотин.
 2. В допълнение към физиологичния дискомфорт, човек често изпитва психологически (нервност, стрес, раздразнителност).
 3. За да откажете цигарите, трябва да имате силна воля.

Предимствата на рязкото отхвърляне са както следва:

 1. Дискомфортът няма да продължи вечно и подобрението ще дойде. Жаждата постепенно намалява, тялото започва да произвежда сам никотин и предимствата на отказването от цигарите като такива са очевидни.
 2. Лошото здраве се свързва именно с психологическия, а не с физиологичния аспект - но тук е важно да се разбере, че стресът няма да продължи вечно.

Често хората могат да съобщават за странични ефекти под формата на леко наддаване на тегло. Но трябва да се разбере, че това е временно явление и всичко ще се върне към нормалното - просто отнема време. Така организмът се адаптира към новите условия и това винаги е придружено от такива симптоми - неразположението и раздразнителността в никакъв случай не са признаци на липса на никотин.

Можете да спрете цигарите на 50. Някои се съмняват в това, като твърдят, че ако човек е бил пушач през целия си живот, тогава отказът ще има лош ефект върху здравето. Но това не е така: след два месеца здравословен начин на живот всички токсини, съдържащи се в цигарите, ще бъдат премахнати от тялото.

Някои характеристики на рязкото и постепенно спиране на тютюнопушенето

Трябва да се вземе предвид човешката психология - без силна воля пушачът все пак ще се върне към цигарата, така че рязкото спиране на тютюнопушенето няма да бъде ефективно. Постепенното намаляване на тютюнопушенето също може да бъде неефективно, тъй като човек постоянно ще отлага окончателното решение „до утре" (а пушенето на „последната цигара" може да продължи няколко години). Ако проблемът е само от психологическо естество, тогава първо трябва или да „отработите" силата на волята, или да се обърнете за помощ към професионалисти.

Ако човек се страхува за своето физиологично състояние, тогава никотиновите лепенки, спрейове или таблетки могат да помогнат за отказване от тютюнопушенето. Човек получава контролирана доза от вещество, не се отравя с дим. Това често се случва, ако опитът на тютюнопушенето е повече от десет години.

Ако се откажете преди 35-годишна възраст, тогава състоянието на тялото ще стане така, сякаш човекът никога не е пушил.

Въпреки това, дори с 36 години опит в тютюнопушенето, можете да откажете цигарите. Но е по-трудно да се направи това поради дългото излагане на компонентите на цигарите, с които човек е свикнал. Няма особености в отказването от тютюнопушенето с толкова дълъг опит.

Може да възникне и въпросът: ако една жена забременее, възможно ли е да се откаже от пушенето по време на бременност - опасно ли е, ще навреди ли отказът на плода. След като научи за бременността, жената веднага ще иска да се откаже от тютюнопушенето. Тук отговорът е очевиден - отказът от никотин не е фатален и ще донесе само ползи, а ако бременното момиче се откаже от пушенето на ранен етап, а не на 7-ия месец, още по-добре.

Както в случая с възрастта и тютюнопушенето, няма значение кой месец от бременността да се откажете, все пак лошият навик се отразява негативно на тялото както на майката, така и на бебето. Затова е по-добре да се откажете от цигарите възможно най-рано.

Ако спрете да пушите рязко, тогава подобрението настъпва в рамките на три дни – затова първите дни са толкова важни. След това време тялото обикновено се възстановява. След една седмица задухът изчезва, човек започва да усеща нови вкусове на ястия и стресът изчезва.

Важно е да се разбере, че отказването от тютюнопушенето ще бъде само от полза за тялото. По-добре е да изпитате стрес веднъж, отколкото постоянно да търпите вредното въздействие на никотина (който в този случай престава да бъде отрова, тъй като тялото получава повече, отколкото му е необходимо).

Съвети

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да се откажете от пушенето:

 1. Трябва твърдо да решите, че е необходимо да се откажете от тютюнопушенето, и да се настроите на факта, че всичко ще се получи.
 2. Не бива да си правите „угаждания": например пушене, докато пиете алкохол (дори ако наистина искате да посегнете към цигара) – решението трябва да е окончателно и неотменимо.
 3. Можете да намерите хоби, което да отвлече вниманието от вредните мисли за цигарата.
 4. Някои неща могат да бъдат свързани с навик – яке, което човек облича, когато пуши. За първи път е по-добре да премахнете такива предмети „извън погледа", за да не си спомняте отново за пушене.
 5. Можете, както вече беше отбелязано, да опитате да използвате никотинови пластири, таблетки или спрейове.
 6. Ако човек е много раздразнителен, успокоителни или успокоителни инфузии могат да помогнат по време на отказване.

Един от основните помощници при отказване от тютюнопушенето може да бъде спортът – когато човек се занимава със себе си, това също има положителен ефект върху здравето. Но можете да започнете с проста гимнастика, като постепенно преминавате към по-сложни упражнения. Друг плюс е, че тренировките развиват издръжливост и сила на волята.