Странични ефекти след отказване от тютюнопушенето

спиране на цигарите и тютюнопушенето

Повечето пушачи рано или късно вземат съзнателно решение да се сбогуват с пристрастяването си веднъж завинаги. Възстановеното здраве след спиране на тютюнопушенето, сияен външен вид и енергично благополучие са верни спътници във всякакви начинания. За хората с повече от 5-10 години опит обаче има трънлив път към възстановяването: адаптацията към живот без изкуствени стимуланти има своите странични ефекти, които в медицината се наричат симптоми на никотинова абстиненция.

Първият период без лош навик

Отровните вещества, които отравят човек при пушене, започват да напускат тялото след 1-3 седмици от последната цигара. По това време започва процесът на възстановяване, което може да доведе до следните симптоми на отнемане на никотин:

  • непреодолимо желание за пушене, треперене в ръцете;
  • промени в настроението, раздразнителност, гняв;
  • нетърпение, ниска концентрация на внимание;
  • повишена тревожност, нарушение на съня;
  • спадане на кръвното налягане, главоболие.

Още от първите дни сутрин човек, който е отказал цигарите, развива кашлица с отделяне на храчки. Това сигнализира, че бронхите се опитват да прочистят дихателната система от натрупаните токсични вещества. Ако наред с кашлицата се повиши температурата, потенето и са възникнали затруднения в дишането, е необходимо да посетите лекар, тъй като се случва и обостряне на хронични заболявания.

Нервна система и физиологични нарушения

главоболие при отказване от тютюнопушенето

На първо място, страничните ефекти от спирането на тютюнопушенето натоварват силно централната нервна система. Нейното участие във формирането на лош навик изглежда така:

  • В процеса на вдишване на цигара рецепторите се стимулират и адреналинът се инжектира в кръвта, поради което пушачът усеща заряд на енергия.
  • Краткосрочното удоволствие е придружено от освобождаване на ендорфини и се отлага в паметта на нервната система, с други думи, „в подсъзнанието", като фактор във връзката между пристрастяването и положителните усещания.
  • Впоследствие се формира пристрастяване, тласкащо човек да пуши всяка нова цигара и предизвиква депресия при нейно отсъствие.

От физиологична гледна точка ролята на пристрастяването към никотина е силно преувеличена, тъй като подобни процеси в организма могат да се постигнат с естествени стимуланти. По-сериозна причина за депресия след отказване от тютюнопушенето е липсата на директен процес на влачене на цигара и съпътстващите го емоции.

След като сте взели решение да се отървете от лошия навик, трябва да сте подготвени за временна депресия, но се опитайте да й се противопоставите, тъй като депресията често ви кара да се върнете към предишната си зависимост.

В периода на отнемане на никотина имунитетът отслабва, в резултат на което тялото се отваря към инфекции и настинки. Възможно стоматит или язви в устата. Причината е фактът, че дълго време лигавиците са били изложени на тютюнев дим, вид антисептик, чието елиминиране активира развитието на патогенна микрофлора. Имуностимулиращи витамини и внимателна устна хигиена ще помогнат да се избегнат неприятни прояви.

Задухът може да бъде друг симптом. Обикновено се появява в резултат на реакцията на нервната система към липсата на никотин и в крайна сметка изчезва, подобно на други странични ефекти.

Промени в работата на храносмилателната система

болки в стомаха при отказване от тютюнопушенето

Следвайки нервната система, решението за отказване от тютюнопушенето ще повлияе пряко на функционирането на стомашно-чревния тракт. Въпреки негативния ефект върху организма като цяло, пушенето има благоприятен ефект върху червата. По време на адаптационния период, поради липса на адреналин, неговата подвижност страда, което може да причини затруднения с изпразването, прекомерно образуване на газове, киселини и наддаване на тегло.

Въпреки това, в повечето случаи излишните килограми възникват по друга причина. Храната е не само източник на хранителни вещества, необходими за жизнените функции на организма, но и мощен природен антидепресант.

Бившият пушач се опитва да компенсира негативните симптоми на отнемане на никотина с други удоволствия, сред които изобилието от вкусни висококалорични ястия е най-простото решение. Всъщност една зависимост се заменя с друга.

Упражнението вместо непланирани хранения може да бъде здравословна алтернатива. Те допринасят за производството на липсващ адреналин, предотвратяват напълняването и подобряват фигурата.

Ефекти върху физическата активност

Отхвърлянето на лошия навик води до обща слабост в тялото и липса на желание за ставане от място, апатията идва към нещата, които се случват наоколо. В това състояние ръцете могат да треперят, сякаш от махмурлук, и има тежко астматично дишане.

Интимната страна на живота също може да претърпи увреждане поради напрежението на нервната система. Въпреки това, веднага щом вътрешните органи се очистят естествено от токсини и психологическата зависимост бъде победена, подобряването на здравето няма да отнеме много време: физическата активност във всички области ще се увеличи няколко пъти в сравнение с нивото, което се наблюдава по време на тютюнопушенето.

Страничните ефекти след отказ от пристрастяването може да не се появят изобщо или да са леки - това е чисто индивидуално. Ако симптомите все още се проявяват в силна форма, те са краткотрайни и поносими.

Тялото получава много повече вреда от продължително пушене, отколкото от еднократен процес на отнемане. Важно е да осъзнаете, че няма нужда да чакате, когато здравословните проблеми вече са започнали, ако можете да ги предотвратите и да дадете на тялото си „втори живот", активен и интересен.