Възможно ли е да се пуши по време на пост и как да се откаже преди Великия пост

Пушенето по време на гладуване не трябва да е същото като през живота. Това обаче е навикът, в който има твърде много вярващи. Те се отказват от пушенето за кратко, през свещения период, след което започват отново.

свещи в църквата и пушене по време на Великия пост

Мнение на свещениците: възможно ли е да се пуши по време на пост

Четиридесет ден е времето преди Великденския празник, поради ограничението на приема на храна, а външният му вид има строга класификация. Освен това през този период е необходимо да се спазват Божиите закони със специална сила, като се пренебрегват греховете. Пушенето е един от тях.

Пушенето е грях, защото се смята, че тютюнът осквернява тялото, храма на Светия Дух. Ако пушач дава лош пример на другите, това утежнява силата на греха, тъй като един ден вярващият става отговорен за тези, които го следват. Пушенето буквално робува, което ви прави зависими от навика. Изхабените пари ще помогнат на нуждаещите се.

Внимание!Духовенството казва: „Пушенето е забранено не само през Великия пост, но и през целия живот".

Всеизвестен факт е, че този навик е разрушителен. Въпреки че много хора продължават да правят това. Понякога хората искрено искат да се откажат, но десетилетия „опит", стотици пушени кутии цигари не позволяват на никого да се отърве от зависимостта. Пушат всички - вярващи, християни, мюсюлмани, атеисти. Този свещен период обаче кара човек да мисли сериозно, да преосмисли навиците, житейските принципи. Прави впечатление, че някои пушачи се връзват с това явление завинаги, други - когато гладуват, трети - са силно измъчвани.

Как да се откажете от пушенето преди Великия пост

Не всеки спазва строг пост, но ако вярващият реши, той трябва да се подготви предварително за изпита.

Внимание!Тестът не е самото гладуване, а навикът да се пуши, което понякога се предизвиква в рефлекси.

Когато вярващият е готов да промени живота си, той трябва да се въоръжи с няколко православни факта.

Изповедта за пушенето като грях

Да се поддадеш на изкушението да пушиш означава да оскверниш собственото си тяло, храма за Душата. Струва си да се разбере, че е малко вероятно вярващият да иска да даде пример на греха на другите. Трябва да разберете, че неговите роднини - майка, дъщеря, син - ще го последват един ден. Освен това трябва да се признае: пушенето е зло, това е грях срещу Всемогъщия, срещу себе си и другите. Осъзнаването, изповедта ще доведат до милост, благословение, вярващият ще стане свободен.

цигари и пушене по време на гладно

Третирането на тютюнопушенето като грях

Осъзнавайки, че пушенето е греховно, вярващият е в състояние незабавно да се откаже. Но трябва да правите това буквално наведнъж. Невъзможно е да се оправдае „една цигара" на ден, стига пушачът да е използвал кутия преди това. Трябва да се откажете веднага, в противен случай поддаването на изкушението е равносилно на факта, че злото е победило. Необходимо е да се апелира към съвестта, волята.

Молитва

Когато спрете да пушите, трябва да се молите. Да помолите висшите сили за помощ при такова трудно решение. Да се молим, дори да изискваме Бог да одобри такава стъпка, тъй като знае „от какво" е направен човек, колко трудно му е понякога.

Навик

Пушенето е голяма зависимост, силен навик. Години наред пушачът развива рефлекси да търси цигари в джобовете си, да вдишва. Всичко това трябва да бъде заменено, заменено. Вместо кутия цигари, носете дъвка, карамел.

Ритуал как да се откажете от пушенето преди Великия пост

В последния ден на Масленицата се провежда специален ритуал, който ще ви помогне да загубите навика си да пушите до края на живота си. В навечерието на Чистия понеделник, първия ден на Великия пост, преди да си легнете, трябва да поставите кутия без цигари на нощното шкафче. След това вземат лист хартия, където пишат на ръка: „Отсега нататък съм непушач". Сложиха го на опаковката. И накрая, трябва да вземете запалка, да освободите газа от нея или да я замените с празна кутия кибрит, да я поставите върху листа.

На сутринта чаршафът трябва да се изгори, останалите да се изхвърлят. Ритуалните обещания - на сутринта желанието за пушене практически ще изсъхне. Най -малкото ще бъде толерантен, така че е доста лесно да не се поддадете на него.

Има редица конкретни причини, поради които ритуалът се нарича валиден:

  1. Млада луна. Великденският празник не е обвързан с определена дата. Празнува се въз основа на положението на Луната, а именно след първото пълнолуние през пролетта, когато настъпи равноденствието. Началото на гладуването настъпва 40 дни преди Великден, като пада върху младата луна и това е благоприятен период за премахване на лошите навици.
  2. Вяра. Така нареченият християнски егрегор помага на вярващия да преодолее трудностите през периода на пост, насърчава пречистването - духовно, физическо, - дава сила, енергия.
  3. Магия. Самият състав на ритуала, когато твърдението, че вярващият вече е непушач, се „притиска" от всички страни с празна опаковка, запалка (кутия), има специален ефект.
не пушете по време на гладно

Какво да направите, ако не работи

Някои вярващи продължават да следват навика с голям срам, но не могат да си помогнат. Обикновено успяват да се откажат от тютюнопушенето по време на гладуването, но след това отново се ангажират, като се смятат за слабоволни. Но в това няма нищо срамно, просто трябва да намерите съмишленици, да бъдете честни със себе си, да се доверите на вярата, което със сигурност ще помогне в такъв труден въпрос.

Дали пушачът трябва да пости

Хората, които не могат да се откажат от пушенето преди гладуване, със силно желание, намират сили да не се поддават на навика през този период. По -късно обаче те отново започват да пушат. Въпреки че Великият пост може да бъде голяма крачка към прекратяване на този лош навик завинаги.

Заключение

Пушенето е забранено по време на Великия пост. Следователно е необходимо предварително да се отървете от навика, като използвате различни методи. Например, мотивацията под формата на семейство и приятели помага - заради тях вярващият е готов да се откаже от пушенето. На помощ идва и вярата - поредица от поговорки от Библията, които помагат на вярващия да спре да следва навика. И накрая, има начин бързо да се откажете от тютюнопушенето - да се обърнете към обикновена конспирация, облагодетелствана от лунния цикъл, внушителност, вяра.