Как да се откажете от пушенето и да не започвате отначало: съвет от лекари и бивши пушачи

За вредното въздействие на пристрастяването към тютюна е казано толкова много, че е малко вероятно да изплашите някои от пушачите с ужасни медицински факти. Човек, свикнал с ежедневните „никотинови инхалации", в крайна сметка се научава да се абстрахира от подобни заплахи. Причината за такова невнимание съвсем не е глупост. Пушенето може да се сравни с нездравословна връзка с противоположния пол: когато сме влюбени в грешния човек, ние сме склонни да игнорираме съветите и предупрежденията на другите, защото се чувстваме комфортно тук и сега. В допълнение, раздялата неизменно ще доведе до болезнен синдром на отнемане и никой не дава гаранции, че опитът за започване на нов живот ще бъде успешен.

Не е изненадващо, че само 3–6% от пушачите, които решат да се откажат от лошия си навик без външна помощ, се разделят безопасно с цигарите си - въпреки че около 70% от тях изрично или имплицитно мечтаят за това. Нека се опитаме заедно да измислим ефективни начини за постоянно отказване от тютюнопушенето.

отказване от тютюнопушенето самостоятелно

Още веднъж за опасностите от тютюнопушенето: от общи истини до малко известни факти

Сигурно сте чували, че пушенето скъсява живота ви. Но колко? Според статистиката говорим за 13 години - само си представете колко можете да направите през това време! Въпреки това, също толкова важен аргумент в полза на отказването от цигарите е качеството на живот. Колкото и цинично да звучи, смъртта не е най-лошото нещо, което очаква пушач. Всъщност дори онкологичните заболявания, които, както знаете, често възникват под въздействието на канцерогени от тютюнев дим, не убиват веднага пациента. А с патологии като хронична обструктивна белодробна болест, сърдечна недостатъчност (поради инфаркт на миокарда) или парализа, развила се след инсулт, можете да живеете дълги години. В същото време тежестта от задължения за грижа за пациента пада върху неговите роднини - съпрузи, деца, пенсионирани родители.

Някои от здравословните проблеми, свързани с тютюнопушенето - кариес, гастрит, преждевременно стареене на кожата - са буквално скъпи. Любителите на тютюна са принудени да търсят по-често медицинска помощ, да посещават козметолози и да купуват лекарства от аптеките. Заедно с цената на цигарите, този бюджетен ред може ежегодно да „изяжда" сума, която би могла да бъде похарчена за добра почивка или закупуване на неща, за които парите винаги са срам.

рязкото спиране на тютюнопушенето може да повлияе както на физическото, така и на психическото състояние на човек

Не забравяйте за такава тъжна последица от употребата на тютюн като проблем в интимната сфера: поради поражението на съдовете на малкия таз, мъжете пушачи в млада възраст могат да развият еректилна дисфункция. Ефектът от тютюнопушенето върху женското тяло е не по-малко значителен: сред представителките на нежния пол, страдащи от тази зависимост, по-често се наблюдават хормонални нарушения, които водят до менструални нарушения, ранна менопауза и намалено либидо. За пушачите е опасно да използват орални контрацептиви - това увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

Сред причините, които карат жените да се откажат от пушенето, на първо място е желанието да имат деца. Много известни личности признаха, че са се отказали от цигарите едва след забраната от гинеколога или след настъпването на дългоочакваната бременност. Така че, ставайки майка, актрисата Катрин Зета-Джоунс успя да промени начина си на живот, а колегите й в магазина Джулия Робъртс и Кейт Хъдсън предпочетоха да го направят предварително, следвайки съветите на лекарите.

Отказът от цигарите веднъж завинаги: мит или реалност?

Въпреки предизвикателствата на отказването от тютюнопушенето, това е по-лесно от всякога. В услуга на хората, решили да предприемат такава стъпка, има множество съвети, книги, техники, лекарства, както и специални електронни устройства и дори мобилни приложения. Важно е обществото да стане по-критично към пушачите: днес пушенето на цигара е забранено в заведенията за хранене, стълбищата, нощните клубове, летищата и гарите. Но само преди няколко десетилетия пушенето беше разрешено дори в кабините на самолетите: само си представете колко трудно беше за онези, които бяха „вързани" по време на дълги полети.

Всички методи за сбогуване с пристрастяването към тютюна могат да бъдат грубо разделени на две големи групи:

панически атаки и раздразнителност при мъж през периода на отказване от тютюнопушенето
  • Начини за самопомощ за отказване от тютюнопушенето- тези, които не изискват посещение при специалист. Те включват рязкото премахване на цигарите (когато човек се ограничава в обичайните си действия без никакви помощни средства), употребата на налични никотин-съдържащи лекарства, преминаването към електронни цигари, намаляване на броя на пушените цигари с помощта на една от популярни методи (например според книгата на Алън Кар „Лесен начин да се откажеш от пушенето") и др.
  • Техники, приложени под наблюдението на лекар:тази група включва подходи, които изискват външна намеса. Например, нарколог може да предпише едно от лекарствата, отпускани по лекарско предписание, за да облекчи желанието за пушене. Специалист по хипноза само за една сесия е в състояние да внуши на пациента подсъзнателен страх или чувство на отвращение от цигарите, което ще помогне за преодоляване на зависимостта. Психолозите, специализирани в мотивационната терапия, помагат да се разберат причините, които карат човек да продължи да пуши: често осъзнаването на истинските мотиви позволява дори на тези, които са били привързани към желания пакет в продължение на няколко десетилетия, да се откажат окончателно.

Важно е да се разбере, че не съществуват „достойни" или „недостойни" методи за отказване от тютюнопушенето: всеки зависим човек има индивидуален отговор на отказването от наркотик (дори такъв, който на пръв поглед е невинен като никотина). Силата само на волята може да не е достатъчна за преодоляване на синдрома на отнемане („отнемане"), който се развива на фона на удължаването на периода между прекъсванията на дима. Затова лекарите съветват да се откажат от пушенето под лекарско наблюдение: така шансовете за успех са по-високи и вероятността от негативни реакции на физиологично ниво е минимална.

Толкова ли е полезно внезапното отказване от лош навик?

Рязкото изключване от метаболизма на никотина, идващ отвън, води до неприятни последици, които могат да се проявят чрез обостряне на белодробни заболявания, храносмилателни разстройства и скокове на кръвното налягане. Освен това, на етапа на отказване от цигарите, опитни пушачи изпитват „отнемане на никотина": настроението им се влошава, главата ги боли и концентрацията на вниманието намалява. В тежки случаи симптомите на отнемане могат да доведат до безсъние и дори депресия.

Въз основа на това, обръщането към лекарства, които улесняват преодоляването на пристрастяването, изобщо не е слабост, а мъдро решение - точно както искането за облекчаване на болката по време на лечението на зъбите не може да се нарече слабост.

Медикаментозна терапия за бивши пушачи

специални упражнения ще помогнат за отвличане на вниманието от пушенето

Независимо от това, в някои случаи е по-добре да откажете приема на лекарства. Например - ако хората с чернодробни заболявания бременните жени се откажат от пушенето. Много фармацевтични продукти, посочени за никотинова зависимост, имат странични ефекти, а някои от тях самите пристрастяват - следователно лекарствената терапия е популярна като алтернативен начин за сбогуване с тютюна.

  • Всички химически зависимости (алкохолизъм, наркомания и никотинова зависимост) имат едни и същи патологични механизми, поради което предлаганите от психиатрите методи са универсални и могат да помогнат на всеки пациент. Индивидуалната работа със специалист или класове в групи не само помагат за преодоляване на желанието за цигари, но и улесняват социалното преструктуриране: личните примери на бивши пушачи често помагат за преодоляване на изкушенията и настройване на траен резултат от терапията.
  • Много хора съобщават, че фундаментална промяна в начина на живот им е помогнала да се откажат от цигарите: преминаване към здравословна диета, започване на интензивни спортни дейности, смяна на работа или дори там, където живеят. Не всеки е готов да направи такива сериозни промени, но е напълно подходящо да се определи времето за опит за отказване от тютюнопушенето в такава ситуация.

Фармакологични агенти за избавяне от никотиновата зависимост

Лекарствата, които улесняват отнемането на никотин, се разделят на следните видове:

  • Заместителна терапия с никотин- тези лекарства съдържат чист никотин или неговите аналози. Приемът на хапчета или използването на пластири по определена схема помага за преодоляване на психичната зависимост от тютюна, а постепенното намаляване на дозата облекчава симптомите на отнемане.
  • Блокери на нервни импулси на удоволствие от никотина.Средствата от тази група на биохимично ниво променят работата на мозъчните рецептори, така че прекратяването на доставката на никотин отвън не предизвиква тежка реакция на физиологично ниво.
  • Лекарства против тревожност, успокоителни и антидепресантине засяга зависимостта от химичното вещество, но помага да се справите с проявите на синдрома на отнемане, което прави първите няколко седмици след отказването от тютюнопушенето по-лесни. И ако приемът на антидепресанти има много противопоказания и странични ефекти, а самите лекарства могат да бъдат закупени само по лекарско предписание, тогава лекарствата против тревожност могат да бъдат закупени в аптеката по собствена инициатива (въпреки че е необходима и консултация със специалист ). Сред успокоителните могат да се разграничат препарати на основата на билкови съставки, като тинктури от валериана, божур, глог, майчинка. Значителен недостатък на такива средства е, че всички те причиняват сънливост. В допълнение, те трябва да се използват с повишено внимание за страдащите от алергии.

Отделна група включва анксиолитиците без рецепта (например Fabomotizol). "Fabomotizol" има регенериращ ефект върху нервната система, намалявайки нивото на тревожност, нервно напрежение, раздразнителност. В резултат - намаляване на стреса, причинено от отнемането на никотина, появата на сила и увереност в успеха на начинанието, подобряване на общия емоционален фон. Лечението с Fabomotizol е един вид "възстановяване" на нервните клетки, които могат да се показват на всеки от време на време. Всеки има стрес в живота си, но не всички начини да се справи с тях поради естеството на характера или начина на живот. И така, много пушачи обясняват навика си с факта, че цигарите им помагат да се успокоят, но това не е така. Пристрастяването към никотин е потенциален източник на стрес, докато има по-малко вредни методи за подобряване на настроението. "Fabomotizol" започва да действа от първата седмица на приложение - намалява раздразнителността и безпокойството, но в същото време не причинява сънливост, пристрастяване и синдром на отнемане, не намалява концентрацията.

В света има много малко бивши пушачи, които биха съжалявали за решение, което някога са взели. Но има много хора, които се оплакват, че не са изпушили последната си цигара много години по-рано. Животът без никотин не губи цвят - и в същото време има всички шансове да бъде по-дълъг и щастлив. Помислете за това следващия път, когато решите да пушите.