Какво да правим след вадене на зъб: препоръки

От тази статия ще научите:

 • колко не можете да ядете след вадене на зъб,
 • какви антибиотици и гаргари да се използват,
 • след колко можете да пушите след вадене на зъб.

Статията е написана от дентален хирург с над 19 години опит.

Ако току-що сте премахнали зъб, много е важно да знаете какво да правите след екстракция на зъба. Това ще предотврати възпаление на дупката, развитие на кървене или оток, които често се появяват поради грешки в поведението на пациента.

Например, много често пациентите изплакват силно устата си, което води до загуба на съсирек и развитие на нагнояване, или приемат аспирин (насърчава кървенето и образуването на хематоми) . . . Също така в края на статията можете да видите как обикновено трябва да изглеждат дупките на извадените зъби след различно време след отстраняване . . .

Отстранен зъб: какво да се прави след екстракция

По-долу сме обобщили всички препоръки след екстракция на зъби, които могат да ви бъдат полезни: как можете да изплакнете устата си, можете ли да пушите след вадене на зъби и можете ли да пиете алкохол, колко можете да ядете след екстракция на зъба.

Всички следващи препоръки се основават на техния личен 15-годишен опит като дентален хирург, както и академични знания. Но ако нещо не ви е ясно, тогава можете да зададете въпроса си в коментарите в долната част на статията.

1. Какво да правим с марлен тампон

Днес беше премахнат зъб: какво да се прави след отстраняване с марлен тампон върху дупката . . . Напоеният с кръв тампон е отлично място за размножаване на инфекции. И колкото по-дълго го държите в устата, толкова по-голям е рискът от развитие на възпаление в гнездото на извадения зъб. Ако все още имате тампон от марля върху кладенеца, той трябва спешно да бъде отстранен. Препоръчително е да правите това без дръпване и не строго вертикално, а настрани (за да не извадите кръвния съсирек заедно с тампона от дупката).

Изключение може да бъде ситуацията, когато дупката все още се прибира - в този случай марлевият тампон може да се задържи още малко. Но най-добре е да изплюете този стар марлен тампон, напоен със слюнка и кръв, да направите нов от стерилна превръзка и да го поставите на върха на дупката (да хапе плътно).

2. Колко можете да изядете след вадене на зъб

Най-често пациентите се интересуват кога да ядат след екстракция на зъбите, каква храна е най-добре да ядат. Можете спокойно да ядете след 2 часа, обаче отстрани (където е бил отстранен зъбът) - нежелателно е да дъвчете нещо плътно или твърдо в първите дни след отстраняването. Това е необходимо, за да не се нарани свежият кръвен съсирек в гнездото на извадения зъб.

Можете да пиете вода веднага след вадене на зъб. Що се отнася до храната, ако все още не можете да издържите 2 часа, тогава можете абсолютно безопасно да изпиете чаша кефир или да ядете кисело мляко веднага. По принцип няма забрана за каквито и да било специфични продукти, необходимо е само варената храна през първите дни да е мека (например, ако месото се превърта).

3. Нанесете студено, за да избегнете подуване

Какво да правите след вадене на зъб, за да предотвратите развитието на оток . . . Веднага щом се приберете у дома, първите ви стъпки са да вземете лед или парче замразено месо от фризера, да го увиете с кърпа и да го прикрепите към бузата в проекцията на извадения зъб (24stoma. ru). Това е необходимо, за да се избегне или намали възможно подуване на меките тъкани на лицето, което може да се развие (особено ако отстраняването е било трудно).

Необходимо е ледът да се държи 3-4 пъти по 5 минути, с интервал от 5-10 минути между всеки подход. Има смисъл да държите лед само в първите часове след отстраняването, след това е безполезно. Но е абсолютно невъзможно да се нагрява и прилага топлина, защотов този случай е осигурено нагнояване.

Важно: ако искате максимално да избегнете развитието на оток на меките тъкани на лицето, тогава освен прилагането на студ, не забравяйте да приемате и антихистамини (антиалергични) лекарства през първите 2-3 дни след отстраняването. Тази група лекарства има и добър противоотечен ефект. Хлоропираминът е особено подходящ 1 таблетка на ден преди лягане (в рамките на 2-3 дни).

4. Възможно ли е да се пуши след вадене на зъб

Не е препоръчително да пушите след екстракция на зъбите поне 3 часа, но е по-добре, ако е възможно, да се въздържате от тютюнопушенето през първите 1-2 дни. Това се дължи на факта, че никотинът причинява остър спазъм на кръвоносните съдове в лигавицата и повърхностните слоеве на костта, което няма да повлияе благоприятно на заздравяването на раневата повърхност.

пушенето веднага след екстракция на зъбите не се препоръчва

5. Възможно ли е да се пие алкохол след вадене на зъб

Поради преживения стрес, много пациенти питат отделно дали е възможно да се пие алкохол след вадене на зъб. По принцип приемът на алкохол е противопоказан през първите 24 часа след отстраняването, но ако лекарят Ви е предписал антибиотици, тогава алкохолът не трябва да се приема по време на целия курс на антибиотична терапия (т. е. 5-7 дни).

Ако антибиотиците не са били предписани, тогава, разбира се, от малко количество слаб алкохол едва ли има последствия. Но големи дози могат да доведат до факта, че дупката може отново да започне да кърви или да се появи хематом.

6. Какво да не правим след вадене на зъб

Какво не може да се направи категорично след вадене на зъб.

 • първите 1-2 дни не трябва да вземате гореща вана (можете да вземете топъл душ), както и да спите, легнал отстрани на извадения зъб - всичко това ще допринесе за появата на оток,
 • посетете басейна или сауната през седмицата,
 • правите усилена работа (за да няма кървене),
 • бране на раната с чужди предмети, език,
 • отворете широко устата си и правете активни мимически движения, защотоако са поставени шевове, те могат да се разпаднат,
 • не приемайте аспирин като болкоуспокояващо средство (разрежда кръвта и по този начин допринася за кървене и натъртване),
 • невъзможно е през първите 2-3 дни интензивно да се изплаква устната кухина, тъй катоинтензивното изплакване може да доведе до загуба на кръвен съсирек от дупката (това със сигурност ще доведе до неговото възпаление).

7. Лекарства за болка

Ако отстраняването е просто, може да не е необходимо облекчаване на болката след екстракция на зъба. Но ако искате напълно да предотвратите появата на болка, тогава е по-добре, дори преди анестезията да премине, да вземете силно хапче аналгетик (кое е по-добре да изберете - вижте връзката, но не забравяйте, че след отстраняването не можете да приемате аспирин ).

Понякога болката е много силна. Като правило това се случва, ако отстраняването е извършено от лекар много травматично или ако са оставени неактивни костни фрагменти. Болката е най-силна, когато лекарят използва бормашина за пробиване на костта, без да използва водно охлаждане (това води до некроза на костите в резултат на прегряване).

Важно: многобройни проучвания показват, че интензивността на болката след екстракция на зъба се намалява средно с 30-50%, ако лекарят зашие извадената зъбна ямка. В допълнение, сближаването на ръбовете на лигавицата чрез зашиване - ви позволява да предпазите кръвния съсирек от загуба и нараняване, драстично намалява риска от развитие на възпаление на дупката, почти напълно елиминира появата на кървене.

След обичайното, неусложнено отстраняване, повечето зъболекари рядко зашиват. Мога да препоръчам за в бъдеще - винаги молете вашия хирург да ви постави 1-2 шева преди премахването, дори ако премахването е просто и дори ако трябва да платите 300-400 рубли за него. Шевовете, като правило, не трябва да се премахват (те се разтварят сами), но това ще намали болката и ще намали риска от усложнения.

8. Антисептични изплаквания / вани

Не забравяйте да не изплаквате устата си много през първите няколко дни след отстраняването, тъй катоможете лесно да изплакнете кръвния съсирек от кладенеца. Храната непрекъснато ще се натъпква в дупката без съсирек, гние там, причинявайки възпаление и болка. По-добре е да замените изплакванията с тави (вземете антисептичен разтвор в устата си, задръжте го и го изплюйте, или леко го „мрънкайте").

Когато трябва да се правят антисептични вани

 • ако зъбът е отстранен на фона на възпаление,
 • направен е разрез на венеца, за да се отвори потокът,
 • ако имате зъби с нелекуван кариес или зъбни отлагания, инфекция, при която може да доведе до нагнояване на кръвен съсирек.

Антисептичните вани се правят най-добре с воден разтвор на хлорхексидин 0, 05-0, 12%. Това лекарство има подчертан антисептичен ефект, малко горчив на вкус. Ваните трябва да се правят 3 пъти на ден, разтворът трябва да се държи в устата около 1 минута всеки път.

9. Антибиотици след вадене на зъб

Антибиотиците след екстракция на зъбите трябва да се предписват от зъболекар, а не да се приемат сами. Антибиотик за екстракция на зъби винаги се предписва в ситуации, при които

 • зъбът е отстранен на фона на възпаление,
 • имаше трудно отстраняване,
 • съществува риск от усложнения.

Амоксиклав след екстракция на зъб е едно от най-ефективните и популярни лекарства сред зъболекарите. Има афинитет към костната тъкан. Възрастните се нуждаят от Amoxiclav 625 mg (всяка таблетка съдържа амоксицилин 500 mg и клавуланова киселина 125 mg). Лекарството се приема 2 пъти на ден в продължение на 5-7 дни.

Ако обаче често получавате диария, докато приемате антибиотици, тогава е най-добре да използвате друг антибиотик - "Доксициклин" (таблетки от 100 mg; приемайте 2 пъти на ден - в продължение на 5-7 дни). Този антибиотик е много по-малко вероятно да причини стомашно разстройство. Препоръчваме тези два антибиотика да избирате.

Важно: тъй катотези антибиотици не са евтини, като алтернатива ще посочим и такова руско лекарство като Линкомицин 0, 25 капсули (приема се по 2 капсули 3 пъти на ден, само 5-7 дни). Това е евтино, доста ефективно лекарство, но за съжаление има много силен ефект върху чревната микрофлора.

10. Ако има кръв от дупката

Има няколко ефективни метода за спиране на кървенето. Най-често раната кърви при хора, които имат високо кръвно налягане (хипертония). Повишаване на налягането обаче може да се предизвика при напълно здрави хора поради психологически стрес.

Първото нещо, което трябва да направите, е да приложите плътно навит тампон от стерилна превръзка върху раната и след това веднага да измерите налягането. И ако се увеличи, вземете подходящото лекарство.

11. Ако имате високо кръвно налягане

Ако редовно измервате налягането, ако то е по-високо от работното налягане, изпийте съответното лекарство. В противен случай рискът от кървене или образуване на хематом е много голям. Първият може да доведе до слабост и световъртеж, а образуването на хематом е изпълнено с нагнояване и необходимостта от отварянето му.

12. Ако имате диабет

Ако имате устройство за определяне на кръвната захар, препоръчително е незабавно да измерите захарта. Стресът от отнемането насърчава освобождаването на адреналин, чиято концентрация до голяма степен влияе върху нивата на кръвната захар. Това ще ви помогне да предотвратите неразположение.

13. Премахване на шевовете след отстраняване

След екстракция на зъбите конците обикновено се отстраняват не по-късно от 7-8 дни. Въпреки това, премахването на конци може да не е необходимо, ако например като шев се използва кетгут. Този материал се абсорбира сам в рамките на 10 дни. Когато видите, че шевовете са много разхлабени, можете просто да ги премахнете с чисти пръсти.

14. Лечение на зъбите след екстракция

Препоръчително е лечението да продължи след екстракция на зъбите не по-рано от 7 дни. Ако отстраняването е било трудно, понякога може да отнеме до 14 дни. Това се дължи на факта, че в кариозните зъби има много патогенна инфекция, която при пробиване на зъб може лесно да попадне в кръвен съсирек и да доведе до нагнояване.

Как обикновено трябва да изглежда гнездото на извадения зъб

Както ще видите по-долу, след вадене на зъб, кръвният съсирек първоначално има интензивен бургундски цвят. Постепенно повърхността на съсирека става белезникава / жълтеникава (това е норма, тъй като има излив на фибрин). Обикновено кръвният съсирек вече трябва да е плътен на следващия ден. Ако съсирекът се разхлаби, това означава неговото разпадане и трябва да се запознаете със симптомите на възпаление на гнездото, за да се консултирате с лекар навреме.

Грижа за устната кухина след екстракция на зъбите

Устната кухина се нуждае от внимателна грижа след екстракция на зъба. Зъбите трябва да се мият както обикновено, включително групата зъби в областта на екстрахирания зъб. Последните просто се почистват по-внимателно, за да не се нарани кръвен съсирек. Също така е необходимо устата да се изплакне от пяната внимателно, за да не се изплакне съсирекът от дупката.

Също така трябва да се погрижите за венците след екстракция на зъбите (за това са достатъчни антисептични вани, които описахме по-горе). Но липсата на подходяща хигиена ще доведе до натрупване на мека микробна плака, която е изпълнена с нагнояване на дупката и развитие на алвеолит. Надяваме се, че статията по темата: Избиване на зъб, какво да правя, се оказа полезна за вас!