Как да се откажете от пушенето, без да страдате

Пушенето е признато не само като лош навик, но и като зависимост, с която пациентите могат да се обърнат към нарколог. Официално цигарите не причиняват симптоми на отнемане, но при отказване от лошия навик все още се наблюдава леко оттегляне при пушачите. Как да се откажете от пушенето сами у дома? Нека да разберем.

При отказване от тютюнопушенето човек е преследван от неконтролируемо желание да пуши отново. В същото време се появяват някои соматични симптоми: замаяност, намалена концентрация, слабост, раздразнителност. Разбира се, не се случва истинско оттегляне, както при наркоманията и това означава, че можете да се откажете от пушенето, като проявите воля.

Народни средства и рецепти

Има редица начини, които могат да помогнат на човек да се отърве от никотиновата зависимост. Ние изброяваме всички налични алтернативни методи, които се практикуват сред пушачите.

 1. Кодиране. Методът е ефективен при алкохолизъм и пристрастяване към опиати, но изобщо не решава проблема с тютюнопушенето. Хипнотерапията се използва отчасти, когато специалистът внушава на наркомана отвращение към цигарите. Но на практика пушачът не пуши известно време след кодирането, само защото не иска да промени мнението си. Но рано или късно ще дойде срив.
 2. Пристрастяване към храната. Много хора, след като сами се отказват от пушенето, се нахвърлят върху храната. Те просто започват да изяждат пристрастяването си: сандвичи, ядки, семена и сладкиши. Разбира се, лекарството е донякъде ефективно, но води до проблеми с теглото.
 3. Акупунктура. Техниката се състои в припокриване на определени центрове, биологично активни точки, които са отговорни за пушенето. Тя е от Изтока и може да служи като спомагателен метод. Не се препоръчва да се използва като основно лечение. Също така, не всички пушачи кандидатстват за акупунктура: тя е скъпа, неефективна и често неприятна.
 4. Пушене на наргиле. В източните култури наргилето е част от ежедневието, мнозина не виждат никаква вреда в него. Според производителите на смеси в основата са включени само билки и плодови пълнежи. Но нали? Последните проучвания показват, че тютюневите смеси също са включени в наргилето, така че не е необходимо да се говори за безопасност.
 5. E-Sigs. Те са вид инхалатор. Когато човек пуши такива цигари, той вдишва парите. Зависимите обаче имат проблеми с използването на електронни цигари - те просто се опитват да заменят една зависимост с друга и често надвишават препоръчаните дози.
 6. Хомеопатични лекарства. Полезността им все още е под въпрос в научната общност. Ето защо е малко вероятно те да служат като пълноценен лек за пушене.
 7. Спортни натоварвания. Много хора, които се отказват от пушенето, започват да търсят място, където да излеят гнева, агресията и енергията си. Имайте предвид, че това е най-ефективният начин, който освен това ви позволява да поддържате здраве.
 8. Методът на Алън Кар. Може би всички са запознати с книгите на американския писател. Интересно е, че мнозина, след като прочетат работата му, наистина се отказват от пушенето, така че ефективността на метода не може да бъде отречена.

Също така, разбира се, се използват различни билкови инфузии, Tabex и други лекарства. Но въпреки това силно препоръчваме първо да се консултирате с нарколог, преди да започнете лечението.

Как да се откажат от пушенето за жена и мъж

Горните техники са добри като помощни средства, но все пак е по-добре да се концентрирате върху медицински методи. Отказът от тютюнопушене за мъж и жена е почти еднакъв по отношение на степента на трудност: и в двата случая ще се появи лек синдром на отнемане.

И така, по-долу са препоръчаните начини да се откажете от пушенето, без да навредите на здравето си.

 1. Потърсете помощ от нарколог. По-добре е да дойдете на лекар за консултация и да разкажете подробно за проблема. Специалистът ще извърши обяснителна работа, ще ви помогне да намерите правилните инструменти, ще ви каже какво да правите. Имайте предвид, че лекарствата могат да помогнат само частично - желанието на пациента е от първостепенно значение.
 2. Използвайте никотинови пластири. Те помагат да се получат малки дози никотин, но не могат да служат като заместител на пушенето. Важно е да се разбере, че мазилките само решават проблема със степента на психологическа зависимост, но няма да помогнат напълно да се отървете от него. По-късно пак ще трябва да се отървете от желанието да залепите мазилката.
 3. Използвайте спрей за пушене. Това е една от последните разработки. В спрея има вредни вещества, но те са много по-малко, отколкото в цигарите. Спрейовете работят на същия принцип като мазилките и основно решават проблема със степента на пристрастяване.
 4. Използвайте никотинова дъвка. Те също така съдържат известен процент никотин, което е значително по-малко, отколкото в цигарите. Дъвката няма най-приятен вкус, така че не е подходяща за всеки зависим.
начини за отказване от тютюнопушенето

Как да помогнем на пушача да напусне: съвети и трикове

Веднага отбелязваме, че външната помощ ще бъде минимална. Най-важното е желанието на самия човек да се справи с лошия навик. Желателно е за роднини и приятели:

 • не оказвайте натиск върху човек, не провокирайте конфликти;
 • помогнете да излезете с някое интересно хоби;
 • говори по-често, шегувай се, обсъждай интересни неща;
 • планирайте вълнуващо пътуване.

С други думи, трябва да положите усилия, за да помогнете на човека да се разсее от желанието да пуши.

Как се възстановява тялото след пушене?

Промените идват веднага след отказа. Те са както следва:

 1. В рамките на 1 час след изпушването на последната цигара пулсът се изравнява, нивото на налягане намалява и кръвообращението се подобрява.
 2. В рамките на 12 часа се отделя въглероден окис, нивото на въглероден диоксид се нормализира, тъканите започват да получават кислород по-добре.
 3. В рамките на един ден след отказ рискът от инфаркт вече е намален. Физическата издръжливост се подобрява.
 4. Миризмата и вкусът се връщат в рамките на 2 дни.
 5. В рамките на 3 дни може да се появи главоболие, което показва възстановяване на тялото след продължително излагане на никотин.
 6. След месец белите дробове започват да работят нормално, задухът и кашлицата изчезват. Увеличава се и нивото на физическа издръжливост.
 7. В рамките на 3 месеца метаболизмът на кислорода в тъканите и клетките на тялото постепенно се подобрява.
 8. След 9 месеца белите дробове са почти напълно възстановени.
 9. Една година след отхвърлянето рисковете от коронарна болест на сърцето значително намаляват.
 10. След 5 години се регистрира разширяването на кръвоносните съдове, които преди това са били стеснени.

Как да изчистите белите дробове от отпадналите?

Необходимо е да се придържате към следните препоръки:

 1. Яжте много зеленчуци. Това са краставици, боб, патладжани и други.
 2. Пийте колкото се може повече вода, която ви позволява бързо да се отървете от токсичните съединения.
 3. Пийте чай, напоен с борови иглички. Има благоприятен ефект върху белите дробове.
 4. Яжте коприва, която е богата на желязо.
 5. Добавете богато на витамини киви към вашата диета.
 6. Дишайте дълбоко, което допринася за по-силна оксигенация на клетките.
методи за прочистване на белите дробове

В този случай е препоръчително да добавите към диетата:

 • броколи;
 • портокали;
 • лимони;
 • червени боровинки;
 • спанак;
 • морков;
 • джинджифил;
 • гранати;
 • зеле.

Да се отървем от вредния навик всъщност е по-лесно, отколкото звучи. Силното желание за пушене ще преследва човек само през първите дни, след това постепенно то ще изчезне. Необходимо е да се разсейвате в трудни дни, да научите практики за релаксация и не забравяйте да се консултирате със специалист.