Мога ли да пуша преди да взема кръвен тест?

В някои ситуации въпросът дали е възможно да се пуши преди даването на кръв става по-актуален от всякога и изисква подробно разглеждане. Разнообразни диагностични процедури и тестове изискват спазване на правилата, за да се получи най-надеждната картина на състоянието на тялото. В същото време има обширен списък от фактори, които влияят върху точността на резултатите от теста.

Пълна кръвна картина: ефектът от тютюневия дим и неговите производни върху човешкото тяло

По време на живота си всеки от нас многократно трябва да се подлага на различни диагностични мерки, чиято цел е да се определи състоянието на тялото и да се идентифицират аномалии, изпълнени с образуването и развитието на различни заболявания. В същото време точността на данните от изследванията се влияе от огромно количество факти както от вътрешни, така и от външни свойства. Този факт често води до факта, че резултатите от теста са изкривени и не отразяват реалната картина на състоянието на определена система от тялото. В най-добрия случай такъв резултат ще доведе до необходимостта от повторна диагностика. Най-негативният резултат ще бъде погрешната диагноза и неефективната терапевтична намеса. Въз основа на това спазването на правилата е задължително и е гаранция за надеждността на тестването.

Най-голям ефект върху състава и свойствата на лимфата оказва основният активен елемент на тютюневия дим, а именно никотинът. Под негово влияние се произвеждат голям брой различни хормони, насочени към потискане на токсичните ефекти. Освен това, веднага след изпушването на цигара, броят на еритроцитите в кръвта рязко се увеличава и нивото на левкоцитите намалява. В резултат на този процес не само се увеличава вискозитетът на кръвта, което неминуемо засяга целостта на съдовете, но и структурата му се променя и това не може да не повлияе на провеждането на изследванията.

Следователно, за да се получат най-надеждни данни за състоянието на собственото тяло, е необходимо да се придържате към процедурата, предшестваща вземането на кръв.

Преди да дарите кръв, трябва да се спазват следните препоръки, за да се осигури най-точното показване на състоянието на човешкото тяло:

пушенето не се препоръчва преди даването на кръв за анализ
  • вземането на проби от материал за изследване трябва да се извършва сутрин;
  • даряват кръв на гладно;
  • в деня преди да дарите кръв, трябва да спрете да пиете алкохол;
  • ден преди тестване, трябва да избягвате физическа активност, употребата на хормонални лекарства, употребата на тежка храна; можете да пушите само 1-1, 5 часа преди тестовете.

Именно повишеното ниво на хормони води до най-големи несъответствия в резултатите от теста. Всеки от тези фактори може да се превърне в самия тласък, който ще доведе до изкривяване на данните от тестовете. Що се отнася до процедурата за пушене, през първите 20-30 минути след злоупотреба с цигари, концентрацията на никотин в кръвта е максимална, което неизбежно се отразява на резултатите от теста. Следователно, след пушене трябва да мине поне 1 час, това е единственият начин да получите повече или по-малко точни показатели на теста. Като цяло най-доброто решение би било пълното отхвърляне на лошите навици и спазването на препоръките, тъй като този подход дава най-точното представяне на общото състояние на тялото. Тютюнопушенето се счита за лош навик по някаква причина. Този статус се дължи на негативното въздействие на тази процедура върху човешкото тяло. В допълнение, самият процес е силно пристрастяващ, характеризиращ се с физическа зависимост от цигарите. В резултат на действието на тютюневия дим и неговите производни структурата на тъканите на много засегнати органи се променя. Следователно точността на диагностичните изследвания, насочени към определяне на състоянието на тялото, намалява, което може да доведе до неправилна диагноза и последващо предписване на терапия.