Ефективни начини за отказване от тютюнопушенето

момиче счупва цигара и спира цигарите

Зависимостите са бичът на съвременното общество. Лесно е да се пристрастите към тях и не е лесно да се отървете от тях, изпитвайки истинско „оттегляне".

Пушенето е един от най-често срещаните лоши навици. Всеки знае колко много никотинът разрушава тялото, но годишните продажби на тютюневи изделия не намаляват. И въпросът: „Как да откажа цигарите? " все още е актуален за милиони хора.

Има различни начини да се откажете от тютюнопушенето, но основното в отказването от тютюнопушенето е твърдата убеденост във вашето решение и желанието да забравите за цигарите завинаги. Използвайки само доказани методи, важно е да вярвате в себе си и че ще успеете да постигнете целта си.

Медицински начини за отказване от тютюнопушенето

На първо място, никотинът засяга дихателната система. Смолите, натриевият оксид, атакуващи белите дробове, се пренасят от кръвта, причинявайки редица патологии. Официалната медицина определя тютюнопушенето като заболяване с психични симптоми, развитие на зависимост. Психиатри-нарколози се занимават с лечението на патологията, не трябва да се опитвате сами да се отървете от нея.

Има много начини да се откажете от тютюнопушенето, но най-ефективният резултат за избавяне от пристрастяването се постига чрез привличане на постиженията на медицината. За човек, който се отървава от тютюнопушенето, е важно да промени диетата и начина на живот. Лекарят следи ефективността на лечението и, ако е необходимо, предписва лекарства, които помагат за премахване на възникващия стрес. Колкото по-стриктно се спазва режимът, толкова по-лесно е да се отървете от никотиновата зависимост.

Лекарства против тютюнопушенето

Има редица лекарства, които помагат да се отървете от тютюнопушенето: таблетки, спрейове, разтвори. Средствата за лечение на пристрастяване към никотин могат да бъдат разделени на групи:

 • Лекарства за заместване на никотина.
 • Антидепресанти.
 • Лекарства, които предизвикват отвращение към тютюнопушенето.

Някои лекарства съдържат комбинация от ефекти за постигане на по-добри резултати. Трябва да се отбележи, че изборът на лекарства може да бъде направен само от лекар, като се вземат предвид всички показатели за здравословното състояние на пациента, тъй като могат да се появят странични ефекти. Трябва да се помни, че лекарствата няма да помогнат, ако човек, който се откаже от тютюнопушенето, няма достатъчно решителност и постоянство в борбата с лошия навик. Много хора смятат, че най-добрият начин да се откажат от тютюнопушенето е чрез лекарствена терапия.

Кодиране

Хипнотичното кодиране е бърз начин да се откажете от тютюнопушенето. По време на сесията за кодиране психотерапевтът предлага на пушача инсталацията за отказване от тютюнопушенето. Най-добре работи, ако човек наистина иска да се откаже от цигарите завинаги и именно този мотив го движи, а не само страхът от „откъсване".

Кодирането се счита за екстремен метод на терапия. Въпреки високата цена, лечението не гарантира 100% облекчение от болезнената зависимост. Но процедурата дава шанс да станете здрави. Всеки тип кодиране се основава на метода на отвращението - формиране на отвращение към никотина у пушача с помощта на съзнанието, както и емоционални прояви: страх, болка, което води до трансформация на удоволствието в отвращение.

Акупунктура

Много хора, възстановяващи се от пристрастяване към никотина, вярват, че най-добрият начин за преодоляване на тютюнопушенето е акупунктурата. И така, се нарича методът за въздействие върху определени точки от тялото, който дава положителен резултат. Това е изпитан във времето, прост метод, при който лекарят убожда игли в определени точки на ушите и желанието да изпушите цигара изчезва.

Акупунктурата позволява на пушачите да се откажат от навика веднъж завинаги. Техниката е предназначена за лечение с шест сесии. На пръв поглед лесният метод не се препоръчва за използване при отърваване от никотинова зависимост при бременни жени, хора с повишена възбудимост на нервната система, както и при наличие или подозрение за злокачествени новообразувания.

Немедицински начини

Горните методи са най-ефективни за заклетите пушачи, които са силно зависими от никотина. Ако зависимостта е слаба, могат да помогнат други, немедицински методи.

Никотинов пластир, никотинова дъвка

Ефективен начин за постепенно отказване от тютюнопушенето е използването на специален никотинов пластир или никотинова дъвка. Въпросът е, че те отделят много малка концентрация на никотин в кръвта, а междувременно човек се е отбил от цигари. Препоръчва се медицинско наблюдение на процеса.

Хранителни добавки

За да се отървете от пристрастяването към никотина, сега се предлагат голям брой хранителни добавки, които според производителите значително подобряват благосъстоянието при отказване от цигарите. Благодарение на екстрактите от различни растения, хранителните добавки неутрализират негативните промени в организма, възникнали поради тютюнопушенето. Освен това те се използват за подпомагане при лечението на заболявания, причинени от тютюнопушенето, както и за тяхната профилактика.

Спорт срещу никотина

На много активни и темпераментни хора се помага, като заменят тютюнопушенето с редовна физическа активност. Фитнес, бягане, пилатес и други редовни дейности предизвикват отделянето на хормона на щастието – окситоцин. И когато сте в това състояние, е много по-лесно да се борите с лошите навици. А също и приятен бонус под формата на подобряване на физическата форма, кожата, косата помага, особено на жената, да се държи под контрол.

ходене за отказване от тютюнопушенето

Борба с димните прекъсвания

Той също така помага да се намали броят на прекъсванията за дим, а след това постепенно да се откажат от цигарите, натоварването. Тук всичко е просто - човек, който е много зает на работа, просто няма да има време за лош навик. Идеалният вариант може да бъде да изберете да работите за компания, която забранява на служителите да пушат през работния ден.

Съвети за отказване от тютюнопушенето

Следното допринася за ефективността на терапията:

 • Работата, която изисква специално напрежение, помага да се отклони от желанието за пушене.
 • Правете любимия си спорт.
 • Туризъм в екстремни условия.
 • Специална грижа за зъбите, които трябва да се почистват след всяко пушене.

Психологически начини

За мнозина това е най-ефективният начин да се откажат от тютюнопушенето.

Осъзнаване на желанието

За да използвате рецепцията, трябва да вземете хартия и химикалка. Листът трябва да бъде разделен на 4 колони:

 • Удоволствието от пушенето.
 • Проблем с тютюнопушенето.
 • Причини, поради които трябва да се отървете от лошия навик.
 • Очаквани приятни промени след премахване на лош навик.

След като прочете написаното, човек трябва да осъзнае, че иска да се отърве от лошия навик. Осъзнаването на безполезността на тютюнопушенето за собственото ви тяло дава реална възможност да се отървете от него безплатно.

Наскоро беше рекламиран метод за лечение на никотинова зависимост онлайн чрез Skype, който не е напълно безопасен начин, тъй като по време на сесията могат да възникнат неприятни изненади, причинени от намеса в психическата сфера на човек.

начини за отказване от тютюнопушенето

заложете

Метод, който определено ще подхожда на хазартните хора. След като спори с приятели или с някой от членове на семейството за голяма сума пари или ценен подарък, човек получава допълнителен стимул да се откаже от тютюнопушенето и да се контролира. Вярно е, че има опасност, след като спечели спора и получи желания резултат, мотивацията за продължаване на живота без цигари рязко да спадне и лошият навик да се върне.

обществен ангажимент

Освен залога напоследък стана популярен и публичният ангажимент за отказване от тютюнопушенето в социалните мрежи. Пушачът публично заявява, че ще се откаже от лошия навик в определен период от време и периодично публикува доклади за своята борба. Колкото повече хора следят и четат новините, толкова по-силно е желанието на човек да получи одобрение.

Алън Кар за спиране на тютюнопушенето

Известен психотерапевт изтъкна основното нещо в преодоляването на никотинова зависимост:

 • Невъзможно е да се приеме отхвърлянето на лош навик чрез насилие срещу собствената личност.
 • Не е нужно да се настройвате, за да използвате силата на волята, просто трябва да осъзнаете, че пушенето е излишно в човешкия живот.
 • Не трябва да си даваш инсталацията, че ще е трудно да не пушиш. Трябва да има положителна нагласа. Трябва да се откажете от пушенето веднъж завинаги.

Народни методи за пушене

В народната медицина има много начини да се отървете от тютюнопушенето. Най-ефективните са по-долу. За да облекчите повишената раздразнителност след отказване от тютюнопушенето, трябва да приготвите запарка: изсипете 1 супена лъжица корен от валериана, цветове от лайка, копър, мента, плодове от ким в стъклен съд, разбъркайте. Изсипете една супена лъжица от сместа в две чаши вряла вода. Настоявайте в термос за 3 часа. След прецеждане се пие по 200 мл вместо чай сутрин и вечер.

Две чаени лъжички овесени ядки се заливат с 400 мл вряща вода, запарват се 20 минути. След два часа настойка се пие вместо чай. При силно желание за пушене можете да използвате тиквени семки, които винаги трябва да имате в джоба си.

корен от аир за отказване от тютюнопушенето

Методи за окончателно отказване от тютюнопушенето са достъпни за всеки пушач. Но възможността да се отървете от тютюнопушенето с помощта на един от избраните методи ще бъде реализирана само когато пушачът твърдо се убеди в безполезността и вредата от пристрастяването към никотина.