Лекарство за пушене

Отказът от пушене не е лесна задача. Проблемът е причинен от факта, че основната съставка в тютюна - никотинът - е психоактивно вещество и предизвиква пристрастяване у пушачите. Повечето пушачи искат да се откажат от пристрастяването си. Тази необходимост възниква след появата на здравословни проблеми. Но всички независими опити за отказване от тютюнопушене са най-често неуспешни. Особено сред тези, които имат дълга история на пушене. Пушачите се опитват да се отърват от зависимостта с помощта на домашна медицина, вземат хапчета за пушене. И все пак страстта се оказва по-силна от желанието им.

хапчета за пушене

Какво да правя в тази ситуация? Изходът е само един - необходимо е да се прибегне до участието на професионалисти. Наркологичният център предоставя квалифицирана и ефективна помощ на хора с пристрастяване към тютюна. В същото време използваме средствата за медикаментозна терапия, психотерапия и хипноза от тютюнопушенето. Спазването на всички препоръки на лекарите дава отличен резултат и положителна прогноза.

Вредата от тютюнопушенето

Световната здравна организация информира: всяка година 6 милиона души умират от злоупотреба с тютюн в света. Освен това 10% от тях са непушачи (пасивни пушачи) - хора, които са принудени да дишат дима на тези, които пушат до тях. Според статистиката на земята има около 1 милиард пушачи.

Разпространението на тази зависимост се дължи на:

 • безплатна продажба на продукти, съдържащи никотин;
 • достъп до закупуване на тютюневи изделия за деца и юноши;
 • явни и скрити (във филми, книги) рекламни кампании, увеличаващи продажбите на цигари, пури и други видове тютюн.
момичето показва вредата от тютюнопушенето

Ако тютюнев дим попадне в тялото:

 • Засегнати са бронхите и белодробната тъкан. Пациентът развива хроничен бронхит, коронарна болест на сърцето.
 • С течение на времето разрушените тъкани на дихателната система могат да причинят развитие на злокачествени процеси не само в тях, но и в лигавицата на устата, гърлото, стомаха и други органи.
 • Никотинът причинява трайно стесняване на малките артерии. Рано или късно този патологичен спазъм води до спиране на кръвообращението в тъканите. Пациентът развива "болест на пушача" - заличаващ ендартериит, водещ до гангрена на крайниците и тяхната ампутация.
 • Във вените се образуват кръвни съсиреци, тромбофлебит и неговите усложнения: тромбоемболия (запушване) на големите съдове, което може да причини смърт.

Методи за изхвърляне и лечение на тютюнопушенето

За да се отървете от пристрастяването към тютюна, е необходимо изразеното желание на пациента. По-добре е да се откажете от пушенето веднага. Някои пациенти се опитват да отидат, като намаляват броя на пушените цигари. В повечето случаи това е грешен път, който ще доведе до повишено привличане и обратен ефект.

мъжът е болен от пушене

Защо е трудно човек да се откаже от пушенето? Виновникът е един вид въздържание - „отнемане на никотина", произтичащо от отказа от следващата цигара.

Тя се изразява:

 • Вътрешен дискомфорт.
 • Нервност и раздразнителност, главоболие.
 • Бледа кожа и изпотяване.
 • Втрисане.
 • Болезнени усещания в областта на сърцето, повишен пулс.
 • Промени в кръвното налягане.
 • Чревни разстройства и намален апетит.
 • Нарушения на съня.

Интензивността на оплакванията за отнемане се увеличава в рамките на 5-7 дни, достига максимум и постепенно започва да намалява.

През този период е необходимо да се осигури медицинска и психологическа подкрепа на пациента. Помощта облекчава тези симптоми и значително увеличава шанса за положителен резултат.

На практика нарколозите използват следните методи, средства и лекарства за пушене:

никотинов пластир за пушене
 • Заместителна терапия с никотин. Предписването на лекарства, съдържащи никотин в състава им, помага за облекчаване на оплакванията при отнемане и позволява на пациента да се съсредоточи върху избавянето от психичната зависимост. Лекарствата от тази група включват специални дъвки, таблетки за смучене, бонбони, пластири, аерозоли, таблетки. Те са патентовани и имат различни имена. Приемането им насища тялото с никотин по намаляващ начин и ви позволява постепенно да премахнете оплакванията от физическа зависимост.
 • Никотинови рецепторни агонисти. Хапчетата за пушене намаляват апетита и облекчават симптомите на отнемане. Лекарството се използва по специална схема, предписана от лекуващия лекар. Въпреки добрия ефект, той има ограничена употреба поради тежки странични ефекти.
 • Антидепресанти, съдържащи бупропион и нортриптилин. В допълнение към основното действие за облекчаване на депресията, те са в състояние да потиснат никотиновата зависимост.
 • Антихипертензивни лекарства. Клонидин, освен че понижава кръвното налягане, облекчава апетита.

Напоследък се разработва специфично вещество, подобно на ваксина (изстрел от пушене), предназначено бързо да спаси човек от пушенето и неговите последици.

Как да се откажа от пушенето с помощта на хипноза

пушеща хипнотерапия

Практиката на хипнотичното внушение се основава на потискането на психичната зависимост. Хипнотерапията ви позволява да премахнете доминиращите патологични рефлекси, да предизвикате отвращение към миризмата на тютюнев дим, вида на цигарите. Хипнотерапевтът, унищожавайки болезнени идеи и навици, ги замества с настройките на здравословния начин на живот.

Отказът от пушене с хипноза изисква няколко сесии. Ако пушачът има дълга история и има физически глад, допълнително му се назначава лекарска подкрепа. С помощта на симптоматични лекарства и лекарства за пушене се премахва раздразнителността, нормализира се кръвното налягане и се елиминират други прояви на отнемане на никотина.

За да се откажете от пушенето с помощта на хипноза, не е нужно да възпрепятствате лекаря, а да му помогнете. За да направите това, на първо място, трябва да се настроите за изцеление. Тогава този метод ще даде максимален резултат.

В наркоцентъра се използват следните като основни и допълнителни методи:процедура за пушене с лазерна терапия
 • Лазерна терапия.
 • Акупунктура.
 • Ксенонова терапия.

По време на лечебния процес пациентите трябва да се въздържат от прием на алкохолни напитки, силен чай, кафе, пържени и пикантни храни. Физическата активност, намирайки се на чист въздух, насърчава възстановяването. Трябва да се въздържате от силни преживявания.

Как отказът от тютюнопушенето влияе на здравето

На фона на спирането на приема на тютюнев дим в тялото се случва следното:

 • Нормализиране на кръвното налягане, изчезване на токсична тахикардия.
 • Намаляване на концентрацията на въглероден окис в кръвта до нормални нива.
 • Подобряване на реологичните свойства и вискозитета на кръвта.
 • Нормализиране на функциите на дихателната система.
 • Изчезването на бронхит на пушача и свързаната с него кашлица поради възстановяване на нормалната структура на лигавиците на дихателните пътища.
 • Намаляване на риска от коронарна болест на сърцето с 2 пъти 1 година след спиране на тютюнопушенето.

Намаляване на вероятността от инфаркт на миокарда и инсулт.

Намаляване на риска от развитие на онкологична патология на целевите органи (бели дробове, ларинкс, панкреас).

Тези, които се отказват от пушенето, увеличават възстановяването си след физически и психически стрес. При мъжете потентността се увеличава с течение на времето. Плодовитостта се подобрява при жените. Качеството на живот достига по-високо ниво.

наркологът предписва курс на лечение за пушене

Ако сте в настроение за здравословен начин на живот, но в същото време не сте успели сами да се откажете от цигарите, не се обезсърчавайте. Нарколозите от центъра ще изберат най-ефективните лекарства за тютюнопушене за вас и ще направят всичко възможно бързо и ефективно да се отървете от вашата никотинова зависимост.