Календар за отказване от тютюнопушенето по ден

Чудили ли сте се някога какво се случва с тялото ви, когато спрете да пушите? Разбира се, отказът от цигари е силен стресов фактор, който влияе на физиологичното и психологическото състояние. Препоръките на специалисти, съветите на бивши пушачи помагат да се справите със синдрома на отнемане, освен това има много методи, които изглаждат синдрома на отнемане и позволяват на човек да си върне радостта от пълноценния живот. Най-голям интерес представляват ефектите от спирането на тютюнопушенето. Можете да записвате своите физиологични усещания, емоции, мисли и чувства в дневник. За удобство и като допълнителна мотивация настъпващите промени се рисуват буквално по ден.

календар за отказване от тютюнопушенето

Решението е взето!

Предвид факта, че пушенето вече не е на мода, все повече мъже и жени мислят да се отърват от пристрастяването. Съвременната фармакология ежегодно разработва лекарства, насочени към постепенното угасване на желанието за цигари и смекчаване на симптомите на отнемане. Но дори и медикаментозното лечение на зависимостта не изключва наличието на воля и голямото желание да се откаже от тютюнопушенето.

Обикновено мъжката част от населението, а именно, според статистиката на СЗО, те са заклети пушачи, нямат търпение да постигнат желания резултат възможно най-скоро. Тук всичко е индивидуално и зависи от опита на пушача, от това доколко тялото е „наситено" с катран, никотин, канцерогени и продукти на горенето. Незначителни промени се наблюдават в рамките на един ден, но истинските последици от отказването на цигарите могат да бъдат оценени само години по-късно, когато функционирането на всички системи на тялото е напълно възстановено.

За да може периодът на отбиване от тютюн да премине възможно най-безболезнено, допълнителни техники няма да пречат. Календарът на пушача дава възможност да се анализира общото състояние на тялото след отказване от тютюнопушенето, да се съсредоточи върху основните аспекти на процеса. Всъщност дневникът е създаден с цел самоконтрол. На заглавната страница можете да изброите причините, които са ви накарали да се сбогувате с „никотиновата зависимост" и всеки път, когато отворите календара, ще усещате, че вървите в правилната посока.

Първите стъпки

Първо трябва да решите датата, желателно е да се откажете от пушенето през уикендите. Не забравяйте за моралната подготовка на тялото, която отнема около седмица. През това време трябва да се отървете от пепелника и запалката, да поставите антиникотинови таблетки за смучене или дъвки, където преди това са били съхранявани цигари. Първо се опитайте да избягвате компаниите за пушене. Помолете приятели, колеги и роднини да не пушат наблизо, да уважават вашия избор.

Информацията в дневника трябва да бъде изложена стъпка по стъпка, за да не се объркате. Най-значимите последици от отказването на цигарите са тези, които настъпват през първата година от борбата с лошия навик. По-долу е дневник за отказване от тютюнопушенето. Запознаването с него ще ви подготви за трудностите, които могат да възникнат по пътя към избавяне от тютюнопушенето.

дни Мисли и чувства Физиологични усещания Какво се случва
Първо Най-накрая свършено! спрях цигарите! Усещам увереност, гордост, радост от вземането на решение. Жаждата за тютюн е минимална, лесно се прекъсва от чужди мисли. Лош апетит, леко замаяност, умерена тревожност, проблеми със заспиването. В първите дни нивото на мотивация е много високо. След като човек се откаже от тютюнопушенето, кръвта и тъканите на тялото се пълнят с кислород, а концентрацията на CO2 значително намалява. Подобрява се транспортната функция на еритроцитите.
Второ Все още не пуша, но има лека раздразнителност, силата на самохипнозата отслабва. През деня преодолява сънливост, апатия. Понякога ръката автоматично посяга към цигари, какво да правиш е навик. Намален апетит на фона на спиране на тютюнопушенето, желание за ароматни храни. Задух, кашлица, често уриниране, коремна болка. Сънят е лош, усещане за кожен сърбеж и опъване на кожата. На фона на лошото здраве еуфорията от хвърляне на цигари отшумява. Но работата на ресничестия епител започва да се възстановява, което предпазва белите дробове и бронхите от вредни вещества. Лигавицата на храносмилателния тракт се актуализира.
Третият Нервността нараства, усещам изразен синдром на отнемане. Не знам къде да се сложа и как да се отклоня от натрапчивата мисъл за тютюнопушенето. Смущаващ, прекъсващ съня. Още от третия ден след последната изпушена цигара се появява брутален апетит, черпи от сладкиши. Има промени в работата на храносмилателния тракт, виене на свят, тахикардия, шум в ушите. Можете да наблюдавате кожни обриви. Започва процесът на репарация на ресничестия епител и бронхиалната лигавица. Количеството трипсин в тялото намалява, притокът на кръв към мозъка и сърцето, напротив, се увеличава. На клетъчно ниво необходимостта от цигарен дим е намалена, съдовият тонус е стабилен. Бъди внимателен! От третия ден има висок риск да се откъснете и да започнете да пушите отново.
Четвърто Гладът за никотин продължава. Спирам агресивността и раздразнителността с успокоителни. Настроението е лабилно, сънят е повърхностен, концентрацията е нарушена. За да може тялото бързо да се пречисти от токсините, пия зелен чай, ям много плодове и зеленчуци. Шум в ушите, повишено кръвно налягане, уринирането е нормално. Има усещане за вискозна буца в гърлото, започва кашлица, същата като при пушене. Понякога има изразено подуване на лицето, пръстите, ушите. Остатъците от никотин се елиминират от тялото. Има промени в характера, когато той се промени, страда не само самият пушач, но и неговото непосредствено обкръжение. Репаративните процеси продължават в белите дробове на тези, които са се отказали от тютюнопушенето, бронхиалната секреция е нормална. Може да има намаление на работата на перисталтиката, нормализира се синтеза на антидиуретичен хормон.
Пето Не мислех, че отказването от цигарите ще бъде толкова трудно! Прочетох много отзиви във форумите, но дори не подозирах, че ще ми се случат подобни промени. Чувствам се зле, безмилостно преследван от мисли за пушене. Има горчив вкус в устата, постоянна жажда. Има признаци на нарушение на вегетативната система под формата на лек тремор на ръцете, прекомерно изпотяване, чувство на жажда. В гърлото има усещане за рехава лигавица, с отхрачване слузта е тъмна на цвят и гъста по консистенция. Зашлаканото тяло бавно, но сигурно се почиства, след отказване от тютюнопушенето се стартират регенеративни процеси в дълбините на бронхопулмоналната система. Микротравмите на езика заздравяват. В стомаха има по-малко слуз, тонусът на червата все още е нисък.
Шесто Синдромът на отнемане се връща, настроението скача. Желанието за пушене възниква пароксизмално, продължава около 5-10 минути. Имаше няколко момента, в които щях да отида за цигари, много трудно се сдържах. Вегетативните нарушения продължават да се появяват, гаденето и киселините са свързани. Повишена жажда, често уриниране, кървава слуз при кашлица. Левкоцитните клетки за първи път "растват" без ефектите на никотина върху тялото на пушач. Работата на стомашно-чревния тракт се нормализира, вкусовите рецептори се възстановяват.
седмо Спрях цигарите преди седем дни. Вероятно все още е твърде рано да се говори за пълно избавление от пристрастяването, но началото е поставено. Тази нощ спах по-добре, но усещането за празнота не ме напуска. Подкрепата на близките помага много. Слузта напуска, "буцата" в гърлото се задържа, кожата се отлепва. Кръвното налягане се колебае леко. Независимо от това, апетитът се увеличава, бледността на кожата постепенно изчезва. Можем да приемем, че първият етап от преструктурирането на тялото е завършен успешно. В края на първата седмица се препоръчва да се направи пълна кръвна картина и да се подложи на флуорография.

Когато човек се откаже от тютюнопушенето, последствията за организма могат да бъдат изключително неприятни. И не е изненадващо, че физическата зависимост от цигарите все още не е отстъпила, а психоемоционалният стрес ще отшуми едва към края на втората седмица. Ето защо е по-добре да не рискувате, постепенното спиране на тютюнопушенето ще помогне да се избегне рецидив.

Втора и следващите седмици

Те преминават по-лесно, ако няма дразнители под формата на цигари или тютюнев дим. Тялото се възстановява и практически не реагира на никотинов дефицит. Прелиствайки календара за отказване от тютюнопушенето, можете да отбележите много положителни моменти, чието значение се разбира само с времето.

Възможни промени, които съпътстват отказването на цигарите:

  • На 14-ия ден. Лечебният процес на бронхите приключи, тромбоцитите вече са успели да се обновят, еритроцитите - не. Възможни са вегетативно-съдови прояви, но тенът се подобрява, жълтеникавият цвят на пръстите изчезва. Кашлицата отшумява, но ако пушенето е повече от 20 години, тогава признаците на бронхит могат да се наблюдават до шест месеца.
  • 1-ви месец. До 30-ия ден горните дихателни пътища се възстановяват на клетъчно ниво. Телесното тегло се увеличава значително. Промените в тялото също се отнасят до психологически комфорт, ентусиазмът постепенно се заменя с депресивно състояние. На този етап е важно да не се счупи. Не забравяйте, че значителна част от пътя към отказване от тютюнопушенето вече е завършен.
  • 2-ри месец. Следващите 3-4 месеца са особено привлекателни за жените откъм красота. Намалява нездравословната жълтеница на пръстите, започват да изчезват куперозните мрежи и сивият тен. Зависимостта от пушенето на цигари остава, но става по-слабо изразена, въпреки че все още се изисква воля и подкрепа от близки.
  • 3-ти месец. В тялото след отказване от тютюнопушенето започва интензивно възстановяване на кръвоносните съдове, тонусът им се връща към нормалното. През този период се формира „точка без връщане", физическата зависимост от тютюна е изчезнала напълно, психологически, пушенето почти няма ефект върху човек. Апетитът и общото благосъстояние са добри.
  • 6-ти месец. Отказът от цигари доведе до пълно обновяване на всички системи на тялото, кръвта и клетките се отървават от никотина, черният дроб работи по-ефективно. Всеки ден обемът на белите дробове се увеличава, дишането става по-лесно. Шест месеца по-късно човек практически не помни пристрастяването.
  • След година. Периодът, в който се сумират резултатите. Можем да предположим, че прочистването на организма след отказване от тютюнопушенето е било успешно. Работата за преодоляване на пристрастяването към никотина в бъдеще ще даде плод: рискът от инфаркт ще намалее с 50%, инсулт - с 30%, рак на белия дроб и черния дроб - с 80-90%, стомашно-чревния тракт - с 60-70%, устните рак - с 99-100 %.

Изучавайки календара за премахване на тютюнопушенето по дни и месеци, можете да видите, че трудностите на първите етапи започват да се забравят, обновените нервни клетки функционират перфектно без тютюнев дим. По отношение на вероятността от рецидив, нарколозите твърдят, че рискът от връщане към пушенето на цигари се крие не във физическия жажда за никотин, а в главата. Силата на волята и постоянната работа върху себе си е ключът към успеха, здравето и дълголетието.

Алтернативен вариант

Мнозина правят аналогия между пушенето на тютюн и марихуана, марихуана, марихуана или хашиш, но това не трябва да се прави. Последствията от отказването на конвенционалните цигари са много по-лесни от тези, които възникват, когато се откажете от психоактивните лекарства. Зависимостта на тялото на пушача от леки наркотици се развива по-бавно, но всички вещества от канабиса съдържат тетрахидроканабинол и канабинол, които предизвикват психическа и физическа зависимост. Опасността е, че ефектите от пушенето на марихуана не се проявяват дълго време и няма синдром на отнемане при епизодична употреба на наркотици.

Може да изглежда, че консумацията на трева е много по-„изгодна", тъй като пушачът използва от 7 до 20 цигари на ден, докато любителите на марихуана използват не повече от 3. Но конопът съдържа приблизително същите токсични примеси и ако пушите много, тогава тялото ще свикне с наркотичния дрога и настойчиво ще изисква още едно всмукване.

За да се освободите завинаги от оковите на пристрастяването, не можете без:

  • Силно желание.
  • желязна воля.
  • Подкрепа на близките.
  • Помощ от специалист.

По-голямата част от пушачите с опит повече от 7-10 години имат абстинентен синдром, а цялостното възстановяване на организма след тютюнопушене, продължило с години, е по-бавно. По-нататъшното пренебрегване на здравословния начин на живот води до влошаване на паметта и концентрацията, колебания в кръвното налягане и проблеми с органите на сърдечно-съдовата система и черния дроб.

Едва когато се откажете от пушенето, разбирате колко е трудно. Самочувствието е ключът към лесното спиране на цигарите. Няма грешен ден, в който да преодолеете пристрастяването и да се почувствате отново пълноценен, щастлив човек. И нека само календарът на отказалите цигари ви напомня за онова смутно време, когато пристрастяването към никотина отрови живота ви!