Какво се случва с тялото, ако се откажете от пушенето

Почти 40% от възрастното население на Русия страда от вредна никотинова зависимост. Освен това има много сред тях, които са сигурни в безспорната вреда на пушенето за тялото. Но в същото време те продължават да използват тютюневи изделия - както конвенционални, така и електронни. Някои от пушачите се страхуват, че след като се отърват от лошия навик, тялото им ще напълнее и ще настъпят други нежелани промени. Но какво всъщност ще се случи?

Никога не е късно да се откажете от никотиновия си навик

никога не е късно да се откажете, трябва да изберете дата за това

Многобройни проучвания доказват, че никога не е късно да се откажат от тютюнопушенето, тъй като хората на възраст от 50 до 74 години, които се отказват от този лош навик, са склонни да подобряват здравето си всяка година. И пет до седем години след отказване от тютюнопушенето и връщане към здравословен начин на живот, хората са били с 40% по-малко склонни да развият сърдечни заболявания. След като се отърве от зависимостта, тялото постепенно възстановява щетите, причинени от никотин и катран. Всяка година, без пушене, намалява риска от инсулт, сърдечни заболявания и рак за човек.

Дори тежки, зрели пушачи имат шанс да намалят много от рисковете за здравето си след отказване от тютюна. Например, немски изследователи твърдят, че хората над 60 години, които са се излекували от никотинова зависимост, намаляват риска от преждевременна смърт с 28%. Участниците в международни проучвания в Япония, Англия, Китай, Австралия и Испания твърдят, че след 50 години отказване от тютюнопушенето са почувствали подобрение в здравето си.

Отказ от пушене и наднормено тегло

наддаване на тегло се случва при отказване от тютюнопушенето

Докато броят на хората, които пушат традиционни цигари, непрекъснато намалява, делът на юношите, използващи бездимни електронни цигари, значително нараства. Може би преминаването към този тип пушене помага да се откаже от този навик, но като цяло, вейпингът е също толкова вреден за организма, колкото обикновената употреба на тютюн. Във всеки случай е възможно рязко да се откажат от пушенето, но не за всички. По-добре е първо да се консултирате с лекар за това. За някои хора, поради техните индивидуални физиологични характеристики и заболявания, остър отказ от цигари е изпълнен с голям стрес за цялото тяло и хормонален дисбаланс. Поради това може да се появи наднормено тегло и тялото ще загуби формата си.

Според съветите на диетолозите, преди да се откажете от цигарите, трябва да се научите как да контролирате теглото си и да спазвате здравословна диета. Ако човек пуши и в същото време консумира нездравословни храни, след като се откаже от никотиновата зависимост, той ще наддаде наднормено тегло много по-бързо от тези, които преди са яли здравословна храна.

Известно е, че пушенето е свързано с развитието на много хронични заболявания и може да наруши състоянието на костите, мозъка, зъбите, очите и репродуктивните органи. Но за щастие човешкото тяло има невероятна способност да се регенерира. Веднага след като пристрастяването към никотина изчезне, тялото постепенно ще претърпи промени и бавно ще започне да се очиства от вредните вещества, получени по време на пушенето.

Вредното въздействие на тютюнопушенето върху тялото

Опасността от тютюнопушенето е, че вредата му не се усеща веднага. Токсините, съдържащи се в цигарите, започват да разрушават телесните тъкани постепенно - от година на година. Тези промени се случват на микроскопично ниво, така че повечето пушачи вярват, че с тялото им не се случва нищо лошо. Освен сериозно увреждане на здравето на сърцето, пушенето може да повлияе отрицателно и на други важни органи в тялото. Например, ето няколко факта, които не са широко известни:

 • Пушенето прогресивно уврежда мускулно-скелетната система и намалява минералната плътност на костите.
 • Пушачите от мъжки пол имат 25% повишен риск от всяка фрактура и 40% повишен риск от фрактура на тазобедрената става.
 • За тези, които пушат, тялото се лекува по-бавно от нараняване.
 • Пушенето увеличава риска от загуба и кариес.
 • Пушачите са с 60% по-склонни да развият болестта на Алцхаймер.
 • Хората, страдащи от никотинова зависимост, са с 53% по-склонни да развият когнитивно увреждане.
 • Тютюнопушенето води до 80% увеличаване на хроничната болка в гърба и до 115% увеличаване на болката в долната част на гърба.
 • Никотиновата зависимост увеличава риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата средно със 78% и увеличава риска от свързана с възрастта катаракта с 58%.

Всичко това може да се случи, тъй като патологичните процеси се случват в тялото поради пушенето. Например, общият плазмен хомоцистеин се повишава, което е изпълнено със сърдечни проблеми, инсулт, болест на Алцхаймер и други когнитивни нарушения. Ускорението на развитието на атеросклероза се дължи на намаляване на кислорода и хранителните вещества, постъпващи в мозъка на пушача.

Освен това атеросклерозата е изпълнена с натрупване на бета-амилоиден протеин - отличителен белег на болестта на Алцхаймер. Промените в мозъка, свързани с това заболяване, също могат да бъдат свързани с повишен оксидативен стрес, екситотоксичност (увреждане и смърт на невроните) и възпаление, причинено от излагане на тютюн.

Промените в тялото през първите седмици след отказване от тютюнопушенето

пушенето има пагубен ефект върху човешкото тяло

Човешкото тяло има невероятна способност да се лекува и възстановява, когато се поддържа със здравословен начин на живот, адекватен сън, физическа активност и правилно хранене. Полезна регенерация в организма може да настъпи и след като се отървете от никотиновия навик. Например, ето някои от промените, които идват веднага след изцяло отказване от тютюна:

 • Двадесет минути след изпушването на последната цигара пулсът, кръвното налягане и температурата на ръцете и краката ще започнат да се нормализират.
 • След осем часа количеството никотин в организма е намаляло с повече от 93%.
 • След дванадесет часа тялото се отървава от излишния газ от въглероден окис и нивата на кислород се нормализират.
 • След един ден вероятността от инфаркт ще започне да намалява и кръвното налягане ще се нормализира. Кислородът в кръвта и физическата активност са повишени.
 • След два дни нервите, отговорни за миризмата и вкуса, се възстановяват и бившият пушач ще може да помирише и вкуси по-ярко. В същото време нервността и раздразнителността, свързани с никотиновата зависимост, ще достигнат своя връх.
 • След три дни никотинът се освобождава почти напълно от тялото, което може да изисква рязко попълване: капризност, нервност, агресивност и тежки мигрени се увеличават, тъй като тялото започва да се адаптира към по-здравословна среда.
 • След една седмица желанието за пушене ще се появи след хранене и ще продължи средно около три минути. За да се отървете от него, можете да отидете на разходка или да дъвчете дъвка.
 • След две седмици кръвта, циркулираща в венците и зъбите, ще се нормализира, което ще помогне за по-бързото излекуване на пародонтита и подобряване на дишането.
 • След четири седмици тревожността, депресията и безсънието обикновено изчезват. Функцията на белите дробове и сърцето постепенно се възстановява. По-рядко се срещат пристъпи на кашлица и задух.
 • Умората и задухът намаляват след девет месеца. Човек усеща прилив на сили и енергия, честотата на настинките намалява поради лоша белодробна функция.

Приблизителна прогноза за двадесет години след отказване от тютюнопушенето

Разбира се, колкото по-дълго човек не пуши, толкова по-добро става здравето му. Въпреки дискомфорта и атаките, свързани с предишната зависимост и желанието за пушене, тялото постепенно се възстановява. Колкото по-дълго човек пуши, толкова по-дълго ще отнеме тялото му да се възстанови. Тук приблизително какви промени в тялото могат да настъпят след двадесет години след избавяне от никотиновата зависимост:

 • След една година рискът от коронарна артериална болест, инфаркт и инсулт спада с 50% и намалява всяка година, когато не пушите.
 • След пет години без цигари кръвното налягане се нормализира и кръвоносните съдове започват да се разширяват, намалявайки риска от образуване на кръвни съсиреци. Вероятността от развитие на инсулт ще намалее през следващите десет години.
 • След десет години без никотин вероятността от рак на белите дробове се намалява с 30-50%, а рискът от смърт от този вид рак намалява два пъти.
 • След тринадесет години без пушене вероятността от загуба или разрушаване на зъбите се връща към тази на хората без никотинова зависимост.
 • След петнадесет години рискът от рак на панкреаса, както и коронарна артериална болест, намалява значително.
 • След 20 години побеждаване на зависимостта, рискът да умре от проблемите, заплашващи пушачите, е намален до нормални нива.