Какво се случва с тялото при спиране на тютюнопушенето: хронология на промените

човек чупи цигара

Пушенето е най-често срещаният лош навик, който води до тежки дългосрочни последици. Това е най-честата причина за развитието на рак на белите дробове, устната кухина и др. Сред случаите повече от 85% са пушачи с дългогодишен опит. Въпреки потенциалните последици, отказването от тютюнопушенето не е лесно. Но можете да забележите реални подобрения в благосъстоянието и здравето много по-бързо, отколкото повечето хора си мислят. Какво се случва с тялото след отказване от тютюнопушенето през деня?

Как да се откажа от пушенето

Какво означава да откажете цигарите? Прекъснете порочния кръг на жаждата за никотин. Тази идея изисква подготовка, трябва да премислите всеки етап. Можете да използвате заместители на никотин - хапчета, дъвки и др. Но има и безплатен начин да се откажете от пушенето. Вярно е, че това е най-трудният, дългосрочен метод и съществува риск от разрушаване, тъй като този въпрос има не само физически, но и психологически компонент. Но познаването на ползите и промените веднага след отказването от тютюнопушенето ще улесни процеса. Между другото, колкото по-малко "опит" на пушач, толкова по-малка е вероятността от развитие на онкопатологии, заболявания на вътрешните органи и други състояния, свързани с лош навик.

Тяло след пушене

Положителните промени в тялото започват в рамките на 60 минути след последната изхвърлена цигара. Но по-изразени промени настъпват след дълго време:

 • След 60 минути

  Пулсът се стабилизира и се нормализира. Кръвообращението се подобрява, кръвното налягане се стабилизира.

 • 12 часа по-късно

  Тютюневият дим съдържа над 400 вещества, някои от които са канцерогенни. Въглеродният окис, газовете във високи дози могат да бъдат опасни и смъртоносни. Това също така предотвратява проникването на кислород в кръвта. И ако пушите често, вдишвайте дълбоко, образува се хипоксия - липса на кислород. Само след 12 часа тялото може да се отърве от въглеродния окис, съдържащ се в цигарите, и нивото на кислород се стабилизира.

 • След един ден

  Намален е рискът от инфаркти и други съдови инциденти. Пушенето, особено продължителното пушене, увеличава риска от коронарна болест на сърцето. Пушенето повишава кръвното налягане и увеличава вероятността от образуване на кръвни съсиреци и инсулти. След един ден кръвното налягане се нормализира и това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, свързани с тютюнопушенето. Дори за кратко време нивото на кислород в кръвта се повишава, което улеснява физическата активност и способността за упражнения, както и насърчаването на здравословни за сърцето навици.

 • илюстрация на женско сърце
 • След 2 дни

  Пушенето е фактор за намаляване на вкусовата чувствителност и обонянието. Хората забелязват, че в рамките на няколко дни след отказването от тютюнопушенето може да се забележи подобрение в чувствителността. Продуктите започват да разкриват истинския си аромат и вкус.

 • След 3 дни

  По това време нивото на никотин в организма е почти напълно изчерпано и това от своя страна влияе върху увеличаването на желанието за тютюнопушене. Появяват се обичайните характерни промени в поведението: раздразнителност, депресивно настроение и дори агресия. Понякога могат да се появят главоболия и желанието за пушене става все по-силно.

 • Месец по-късно

  Функцията на белите дробове се подобрява, обемът им се възстановява, метаболитните процеси се нормализират. Хората започват да забелязват, че задухът и кашлицата на пушача стават по-слабо изразени, а издръжливостта се увеличава.

 • След 1-3 месеца

  По това време продължава възстановяването на белодробната функция, нормализирането на кръвообращението. Издръжливостта се увеличава, здравето се подобрява. Психологическото състояние се стабилизира.

 • След 9 месеца

  По това време ресничестият епител в белите дробове се възстановява, благодарение на него тялото измества слуз и рискът от инфекция намалява. Приблизително по същото време пушачите забелязват честотата на обостряне на заболявания на дихателните пътища.

 • илюстрация на белите дробове на мъжа
 • След година

  В рамките на една година след отказване от тютюнопушенето рискът от исхемия се намалява наполовина. И всяка година тази вероятност значително намалява.

 • След 5 години

  Токсините са богати на тютюнев дим, който причинява стесняване на артериите и кръвоносните съдове. Тези токсини провокират образуването на кръвни съсиреци. След 5 години без цигари кръвоносните съдове се нормализират, разширяват, следователно рискът от образуване на кръвни съсиреци намалява. А кръвните съсиреци са основният фактор за развитието на инсулт. Рисковете от инсулт намаляват през следващите десет години.

 • 10 години по-късно

  Десетилетие без цигари е белязано от намаляване на наполовина риска от развитие на рак на белите дробове, устната кухина, гърлото и панкреаса.

 • След 15 години

  На този етап вероятността от развитие на сърдечна исхемия е същата като при непушачите. Рискът от развитие на ракови патологии е същият като този на непушачите.

 • След 20 години

  Рискът от смърт от причини, свързани с тютюнопушенето, се свежда до нивото на хората, които никога не са пушили.

Трябва ли да се откажа от пушенето?

Пушенето е лош навик, който може да причини сериозни усложнения, които представляват заплаха за здравето и живота. След отказване от тютюнопушенето тялото постепенно започва да се възстановява, тъй като има широк потенциал за възстановяване. И след няколко години без цигари състоянието на организма може да се върне към показателите на човек, който никога не е пушил. Някои от промените се забелязват веднага, след кратък период от време, например намаляване на кръвното налягане. На други може да им отнеме време да действат, но такива промени са значителни и глобални. Струва си да се помни, че всяка година без цигари подобрява цялостното ви здраве и увеличава шансовете ви за активно стареене.